Turske snage spaljuju žive Kurde

© REUTERS / Rodi SaidKurdske žene borci
Kurdske žene borci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik Narodne demokratske partije Kurda u Sjedinjenim Državama Mehmet Juksel rekao je za Sputnjik da su turske snage bezbednosti ubile 137 Kurda u Džizreu tokom protekle nedelje.

„Najmanje 137 Kurda ubijeno je u gradu Džizre prošle nedelje u okviru kontinuiranog obračuna sa Kurdima“, rekao je Juksel.

Pogled na Alep - Sputnik Srbija
Žestoke borbe u Alepu: Kurdi odbijaju napade terorista

Jedna od žrtava bio je i Rohat Aktas, mladi novinar koji je radio za najstarije kurdske novine, dodao je on.

Prema Jukselovim rečima, Sur, predgrađe Dijarbakira, najvćeg grada sa kurdskom populacijom u jugoistočnoj Turskoj, sada se suočava sa zverstvima.

„U Džizreu su svi bili Kurdi, civili. Živi su spaljeni… Upravo se sada suočavamo sa i istom situacijom u Suru. Više od 200 civila je ubijeno. Situacija se zaoštrava iz dana u dan“, rekao je Juksel.

Dijarbakir se smatra nezvaničnom prestonicom turskih Kurda. U poslednjih meseci povećan je broj napada Ankare u sklopu „operacije protiv kurdskih boraca“, koji su navodno povezani Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Bezbednosne snage su uspostavile policijski čas i, prema Jukselu, otvaraju vatru na stambene zgrade.

Kurdi u Iraku - Sputnik Srbija
Kurdistan — da li je nova država realnost?

Nekoliko radikalnih grupa uključujući i DAEŠ, kao i mnogo boraca koje je angažovala Turska za borbu protiv Kurda, imaju olakšan pristup izbegličkim kampovima na granici sa Sirijom, rekao je predstavnik Narodne demokratske partije Kurda u SAD.

„Radikalne grupe, DAEŠ imaju lak pristup kampovima. Mnogo boraca protiv Kurda imaju legitimacije izbegličkih kampova“, rekao je Juksel.

Kurdska narodna demokratska partija iz Turske u koaliciji je sa nekoliko prokurdskih pokreta, osnovanih 2012. godine, koji se snažno zalažu za manjinska prava.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala