Turska u teškoj ekonomskoj situaciji

© AP Photo / Lefteris Pitarakis, FilePredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ekonomska situacija u Turskoj pokazuje jasne tendencije pogoršanja zbog ruskih sankcija i odlaska turista. Stanje je pogoršao i najveći za poslednjih pet godina nivo kredita koji se ne mogu vratiti i velikog pritiska na banke, pišu mediji.
Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Čavušoglu objasnio šta će turski avioni na grčkom nebu

Američka agencija Blumberg je na osnovu podataka Agencije za bankarsku regulaciju i nadzor Turske, „Bank of Amerika Meril Linč“ i „Komercbank“ došla do zaključka da se ekonomska situacija u Turskoj sve više komplikuje. Količina kredita koji se ne mogu vratiti porasla je do 3,18 odsto od ukupnog obima kredita, što je najveći pokazatelj za poslednjih pet godina.

Ovakvo stanje u ekonomiji zemlje je uzrokovano uvođenjem ruskih sankcija, devalvacijom nacionalne valute i političkom nestabilnošću u zemlji koja je dovela do smanjenje broja turista.

„Ova tendencija se nastavlja i samo će se pojačavati. Iako ne smatram da situacija izmiče kontroli, ipak uticaj ruskih sankcija, udar na turističku industriju, porast kredita koji se ne mogu vratiti i slabljenje valute nanosi najveću štetu korporativnom sektoru“, smatra kreditni analitičar „Komercbanka“ Apostolos Bantis.

Uticaj na rast broja kredita koji se ne mogu vratiti izaziva krizu u turističkom sektoru, gde je vlada morala da pruži pomoć kompanijama, predloživši im plan za restrukturiranje bankarskog duga.

U celini, za dva meseca 2016. godine obim prekoračenih kredita u Turskoj porastao je do 514 miliona dolara. Oni su se povećali za 60 odsto u poređenju sa istim periodu prošle godine. Ako se rast ovih pokazatelja nastavi to će negativno uticati ukupno stanje u bankarskom sektoru zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala