Vodeni topovi i suzavac na demonstrante u Istanbulu (video)

© AFP 2023 / OZAN KOSESukobi policije i demonstranata i Istanbulu, Turska, 5.mart. 2016
Sukobi policije i demonstranata i Istanbulu, Turska, 5.mart. 2016 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da bi rasterala više hiljada demonstranata koji su se okupili ispred prostorija lista „Zaman“ u Istanbulu, nakon što su vlasti donele odluku o preuzimanju kontrole nad tim listom.

Demonstranti ispred turskog lista „Zaman“ su izvikivali „Slobodna štampa se ne može ućutkati“, prenosi Rojters.

Turske vlasti preuzele su kontrolu nad listom „Zaman“, koji je podržavao uticajnog protivnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Fetulaha Gulena, koji se nalazi u SAD.

Imenovani su novi administratori koji će uređivati novine „Zaman“ na zahtev istanbulskog tužioca. 

Erdogan optužuje Gulena da kuje zaveru protiv vlasti gradeći mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima. Gulen je negirao ove optužbe. 

Erdogan je optužio Gulena i da pravi paralelnu državnu strukturu, dok su vladini zvanični optužili Gulenove pristalice da rade sa Kurdskom radničkom partijom. 
Njih dvojica su bili saradnici dok policija i tužilaštvo koji su bili simpatizeri Gulena nisu otvorili kriminalnu istragu protiv Erdoganovih bliskih saradnika 2013. godine. 

„Ovo je kraj medijske slobode u Turskoj. Mediji su uvek bili pod pritiskom, ali nikada nije bilo ovako javno. Preuzimanje lista je protivno ustavu, posebno ako nema osnova za to“, rekao je Sevgi Akarčesme, urednik lista „Tudejs zaman“.

„Zaman“ je najtiražniji turski list, čija je dnevna prodaja oko 650.000 primeraka.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala