Zašto DAEŠ stvara ženske bataljone?

© Foto : Youtube/Sky NewsWomen members of Islamic State
Women members of Islamic State - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi DAEŠ-a nameravaju da formiraju ženske bataljone. Ekspert Ali Hadžizade objašnjava za Sputnjik sa kakvim se problemima militanti susreću kada su u pitanju njihovi muški borci.

Lider DAEŠ-a Abu Bakr el Bagdadi najavio je nedavno formiranje ženskih bataljona.

Ujgur - Sputnik Srbija
Kineski Ujguri — tajno oružje terorista

Spekuliše se da će komandant biti terorista Nada el Kahtani, koja se pridružila organizaciji 2013. godine. Ona je u više navrata pozivala žene da se priključe DAEŠ-u, i obelodanila nameru da postane bombaš-samoubica.

Prema proceni britanske obavaštajne službe MI6, najmanje 60 žena iz Velike Britanije se prošle godine pridružilo redovima DAEŠ-a. Tu su takođe i žene iz Francuske, Nemačke i Belgije, kao i iz bivših sovjetskih republika.

Prema Hadžizadeovim rečima, militanti DAEŠ-a su ranije koristili žene za svoje potrebe u okviru organizacije, ali prvi put su odlučili da stvore zaseban ženski bataljon.

„DAEŠ je aktivno koristio usluge žena kao regruta, kurira i bombaša-samoubica i ranije. Njihova ideologija je da je žena niže biće, a sada odjednom stvaraju ženski bataljon. Možda oni imaju problema sa muškim borcima“, kaže Ali Hadžizade.

On smatra da DAEŠ prolazi kroz teška vremena, te je terorističkoj grupi potrebna sveža krv.

„Pre nego što su se fokusirali na žene, uzimali su veliki broj dece u svoje redove. Bilo je čak slučajeva streljanja dece koja nisu slušala“, rekao je ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala