Drugi čovek NATO-a: Srbi nek ne brinu

© AP PhotoPetr Pavel
Petr Pavel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nijedan od sporazuma koje je Srbija potpisala sa NATO-om ne stvara nikakve uslove o članstvu, rekao je predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a Petr Pavel, dodajući da Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i da se to poštuje.
Workers clean the debris of a police training centre in Novi Sad, in the north of Yugoslavia 25 March 1999 which was destroyed during NATO air strikes, according to the official Yugoslav news agency, Tanjug. - Sputnik Srbija
Koliko Srba NATO sme da ubije

„Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i mi to poštujemo, i nemamo nameru da je guramo na bilo koju stranu“, rekao je za B92 Petr Pavel, dodajući da NATO poštuje Srbiju kao suverenu zemlju.

Istakao je da veruje da se odnosi Srbije i NATO-a stalno razvijaju u poslednjoj deceniji, da se vraća uzajamno poverenje i da je jasno utvrđeno da je saradnja i partnerstvo u korist obe strane.

Kako kaže, kada postoji zajednički interes i dobra volja, tada će biti dobra saradnja.

Istakao je i da nijedan od sporazuma o slobodi kretanja ili inicijativa o partnerstvu ne stvara nikakve preduslove o članstvu Srbije u NATO-u.

„To je odluka Srbije, i niko je neće menjati. Imati sporazum o slobodi kretanja je standard koji NATO ima sa svakom partnerskom zemljom sa kojom ima poverenički fond i zajedničke aktivnosti“, rekao je Pavel.

Navodeći da je sporazum potreban da bi se implementirao poverenički fond, Pavel je istakao da slične sporazume imaju i Jordan i Austrija.

Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić: Zašto sam potpisao Zakon o sporazumu sa NATO–om

„Nema ničega što bi trebalo da izazove strah i zabrinutost kod stanovništva Srbije“, rekao je Pavel.

Naveo je i da je cilj posete isti kao i kada dolaze drugi NATO zvaničnici — da se osnaži saradnja, da se bolje razume situacije na terenu, da se razgovara o zajedničkim interesima.

„Mislim da imamo dosta zajedničkih izazova — terorizam, ekstremizam koji dolazi sa juga, migracije, trgovina ljudima. To su sve teme koje zajednički treba da razumemo da bismo im pristupili na pravi način“, rekao je Pavel.

Na pitanje da li će najave da će NATO povećati svoje prisustvo na istoku Alijanse pojačati tenzije sa Moskvom, on je rekao da jedinice neće biti veće od bataljona, i da to ne može da predstavlja pretnju bilo kome.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala