Rus i Amerikanac se vratili iz svemira: Vazduh je na Zemlji predivan (video, foto)

© AP Photo / Kirill KudryavtsevAmerički astronaut Skot Keli i njegov ruski kolega Mihail Kornijenko
Američki astronaut Skot Keli i njegov ruski kolega Mihail Kornijenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski kosmonaut Mihail Kornijenko i njegov američki kolega Skot Keli vratili su se danas na Zemlju, nakon što su u svemiru proveli skoro godinu dana, na eksperimentalnom zadatku koji nagoveštava mogućnost slanja misije sa ljudskom posadom na Mars.

Svojim 340-dnevnim boravkom, Keli je oborio rekord među američkim astronautima po dužini vremena provedenog u svemiru, dok je Kornijenko sada peti na listi ruskih kosmonauta koji su najduže bili u svemirskoj misiji, prenosi AFP.

„Sleteli smo“, potvrdila je Kontrola ruske misije nakon što su se Keli i Kornijenko, zajedno sa ruskim kosmonautom Sergejem Volkovim koji je na Međunarodnoj svemirskoj stanici boravio nešto više od pet meseci, spustili jugoistočno od Džezkazgana u centralnom Kazahstanu jutros oko 04.30 sati po srednjoevropskom vremenu.

​„Vazduh je ovde predivan. Ne znam zašto ste se toliko obukli“, rekao je vidno raspoložen Keli, sedeći u stolici usred stepe na temperaturi nešto ispod nule.

Američki i ruski astronaut će sada avionom biti prebačeni u Hjuston, gde će biti podvrgnuti medicinskom pregledu NASA, a prošli su kroz čitav niz testova i pre boravka u kosmosu.

© Pres-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaRuski kosmonaut Mihail Kornijenko
Ruski kosmonaut Mihail Kornijenko  - Sputnik Srbija
Ruski kosmonaut Mihail Kornijenko

Njihova jednogodišnja misija, koja je počela 27. marta prošle godine, bila je najduža koju je ijedan astronaut ikada sproveo na Međunarodnoj svemirskoj stanici i smatra se ključnom prilikom da se procene efekti produženog boravka u svemiru na ljudsko telo.

Bestežinsko stanje smanjuje mišićnu masu i gustinu kostiju, a veruje se da negativno utiče i na vid, jer povećava količinu cerebrospinalne tečnosti oko optičkog nerva.

© Press-služba Roskosmosa / Uđi u bazu fotografijaAmerički astronaut Skot Keli, član posade MSS, po prizemljenju u Kazahstanu
Američki astronaut Skot Keli, član posade MSS, po prizemljenju u Kazahstanu - Sputnik Srbija
Američki astronaut Skot Keli, član posade MSS, po prizemljenju u Kazahstanu

Keli (52) je učestvovao i u eksperimentu u kojem se njegov razvoj i promene u svemiru porede sa stanjem njegovog identičnog brata blizanca Marka, koji je ostao na Zemlji.

Svetski rekorder u najdužem boravku u kosmosu i dalje je Rus Valerij Poljakov, koji je proveo 438 dana u kosmičkoj stanici Mir od 1994. do 1995. godine, podseća francuska agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala