Svi protiv Trampa

© REUTERS / Karen Pulfer FochtPristalice Donalda Trampa u predizbornoj kampanji
Pristalice Donalda Trampa u predizbornoj kampanji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mogućnost da njujorški multimilijarder postane predsednički kandidat raduje Hilari Klinton.

Da li se kampanja za predsedničke kandidate u SAD pretvara u trku svih protiv Donalda Trampa?

Nakon „super-utorka“ sve je izvesnije da će kandidat republikanaca za naslednika Baraka Obame biti njujorški multimilijarder.

Ova mogućnost raduje Hilari Klinton, najozbiljnijeg kandidata u taboru demokrata.

Ona je drugi veliki pobednik glasanja u dvanaest država, što je jedna od važnih predizbornih etapa u kojima se biraju delegati koji će odlučiti o konačnim predsedničkim kandidatima krajem jula.

Super utorak u SAD - Sputnik Srbija
Tramp i Hilari Klinton ubedljivi u „superutorku“

Iako karte još nisu podeljene, Klintonova i Tramp su učvrstili pozicije. Naredne dve nedelje biće odlučujuće — do 15. marta glasaće se u devet država, od kojih su neke ključne za sudbinu budućih kandidata, uključujući Floridu, Ohajo i Severnu Karolinu.

Iako je matematički moguće da Trampovu prednost dostigne neko od njegovih protivnika unutar stranke, to izgleda malo verovatno.

Unutar Republikanske stranke ga mrze i ne znaju kako da mu se suprostave — konzervativna baza koja se oslanja na Reganovo nasleđe je nemoćna pred njegovim populizmom Berluskonijevog tipa.

Tajna njegovog uspeha je u tome što se obraća direktno glasačima, bez posrednika, „govori ono što misli“, što za one koji u to veruju deluje kao osveženje u odnosu na otrcane fraze političke elite.

To nisu samo belci iz radničkih slojeva, kako se to često predstavlja, nisu samo oni kojima su bliske njegove rasističke i antimigrantske poruke, već i pripadnici različitih slojeva društva koji više ne veruju u američki san, koji imaju utisak da im je mondijalizacija zatvorila horizonte i u kojima tinja nezadovoljstvo zbog toga što moć ima jedan odsto najbogatijih Amerikanaca. Njima je namenjen Trampov slogan: „Učinimo Ameriku ponovo velikom“.

Njegov populizam koji je do sada bio njegovo oružje mogao bi, međutim, da olakša posao Klintonovoj koja se predstavlja kao ozbiljniji kandidat za Belu kuću.

Barak Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući na kojoj je saopštio da je ubijen Osama bin Laden. - Sputnik Srbija
Obama o Trampovom rijalitiju — drž′te lopova

Dok je njeni savetnici pripremaju za obračun sa Trampom tako što je bombarduju seksikstičkim uvredama po kojima se milijarder „proslavio“, Hilari teško sakriva osmeh na licu.

Tramp i Obama bi mogli da joj budu glavni adut za privlačenje glasova Afroamerikanaca i drugih manjina, a na njenu stranu bi mogli da pređu i razočarani republikanci koji ne mogu da smisle harizmatičnog biznismena.

Pošto je Trampova kampanja negativna, Klintonovu savetuju da bude pozitivna. Prošle nedelje je tako izjavila da je Amerikancima potrebno više ljubavi i nežnosti. Imidž brižne bake, kako se predstavlja, teško prolazi — veliki broj Amerikanaca je i dalje vidi kao hladnu i bezosećajnu.

Protiv nje je apatija velikog broja tradicionalnih simpatizera Demokratske stranke, za koje je ona kandidat omraženog establišmenta. Mnogi od njih nadu vide u Berniju Sandersu, senatoru iz Vermonta, čija je ambicija da povede revoluciju u političkom životu SAD. Sanders je imao hrabrosti da se proglasi socijalistom, što je u Meki neoliberalnog kapitalizma nešto poput pankera.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala