Više od hiljadu pripadnika sirijske opozicije položilo oružje

© AFP 2023Bojno polje u provinciji Dara nakon sukoba vladinih snaga i naoružane opozicije
Bojno polje u provinciji Dara nakon sukoba vladinih snaga i naoružane opozicije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 1.200 stanovnika sirijske provincije Dara, koji su se ranije borili protiv vladinih snaga, potpisali su sporazum o prekidu vatre sa vlašću.
Stejt department - Sputnik Srbija
Primirje u Siriji dovelo do smanjenja nasilja

Guverner sirijske provincije Dara Muhamed Haled el Hanus izjavio je da je većina onih koji su se predali poreklom iz grada Ebte. Prema rečima činovnika, ubrzo se ovi ljudi koji su dobrovoljno položili oružje i vratili se pod zaštitu države mogu vratiti normalnom životu.

„Očekujemo da će u narednim danima biti potpisani novi sporazumi u okviru procesa nacionalnog pomirenja“, rekao je Hanus.

Prema podacima ruskog Koordinacionog centra za mirenje zaraćenih strana, osnovanog u sirijskoj Latakiji, rad na pridruživanju režimu prekida vatre vodi se sa predstavnicima više od 40 naselja u čitavoj zemlji.

„Došla sam da vidim ljude koji su spremni da polože oružje. Ako se vrate miru, makar jedan čovek, za njim će krenuti hiljade. Želim posebno da zahvalim našim prijateljima iz Rusije. Oni su zaštitili našu zemlju“, izrazila je svoje utiske stanovnica provincije Dara Amu Mafa.

Na dan pregovora, militanti organizacije Nusra frtont pokušali su da prekinu dijalog za pokretanje mirovnog procesa, blokiravši jedan od puteva koji povezuje naselja Ebtu i Daru. Ipak, njihova zamisao nije bila krunisana uspehom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala