Tim sastavljen od švajcarskih i nemačkih naučnika otkrio je da tartufi, koji su obično među najskupljim delikatesima, ne skladište opasne nivoe radioaktivnih supstanci u poređenju sa drugim vrstama gljiva, navodi časopis „Biogeosajenses“ pozivajući se na rezultate njihovog istraživanja.
Naučnici su analizirali 82 burgundska tartufa, prikupljena u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj tokom perioda između 2010. i 2014. godine. Tle u ovim zemljama nije u potpunosti zdravo, s obzirom na nuklearnu katastrofu u Černobilju 1986, kada se velika količina radioaktivnih izotopa, poput cezijuma-137, velikom brzinom proširila Evropom.
„U svi testiranim primercima otkrivena je zanemarljiva koncentracija radioaktivnog cezijuma, čime su svi lovci na tartufe i njihovi uzgajivači u većem delu Evrope, a samim tim i lanci prodavnica i mušterije širom sveta, dobili zeleno svetlo“, navodi se u članku.
Naučnici su objasnili da je u svim ispitanim tartufima vrednost cezijuma-137 bila ispod nivoa detekcije, koji iznosi 2 bekerela (merna jedinica za aktivnost radioaktivnog izvora) po kilogramu, što je, prema njihovim rečima, daleko ispod nivoa tolerancije od 600 bekerela po kilogramu — što znači da su burgundski tartufi bezbedni za konzumiranje.
Nejasno je i dalje šta ove tartufe čini daleko manje podložnim radioaktivnoj kontaminaciji od drugih gljiva. Naučnici koji su sproveli ovo istraživanje smatraju da je tajna u činjenici da tartufi rastu pod zemljom i imaju jedinstven mehanizam za apsorbovanje hranljivih materija iz zemljišta. U svakom slučaju, da bi se utvrdio tačan razlog otpornosti burgundskih tartufa na radijaciju, neophodna su dalja istraživanja.