Stoltenberg: Primirje u Siriji osnov za političko rešenje

© AP Photo / Virginia MayoGenralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Genralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Primirje u Siriji je dobar osnov za pronalazak političkog rešenja, iako je NATO zabrinut zbog pojedinih izveštaja o narušavanju režima prekida vatre, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.
Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri: Neprihvatljive tvrdnje o kršenju primirja

„Sada je najvažnije to što je na snazi prekid vatre u Siriji i što je primetan progres na kopnu. Međutim, zabrinuti smo što ponegde i dalje dolazi do narušavanja prekida vatre. Najvažnije je poštovati primirje, jer to daje realne rezultate“, rekao je on.

I ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenio je da je primirje u Siriji dalo sirijskom narodu novu dozu optimizma.

„Prvi put za mnogo godina Sirijci su se probudili sa nadom da će proživeti novi dan bez bombardovanja. Dan bez raketa — dan bez straha“, rekao je on.

Svetske sile su postigle sporazum o obustavi vatre u Siriji koji se tiče vladinih snaga i pripadnika oružane opozicije. Sporazum se ne odnosi na teritorije pod kontrolom DAEŠ-a i Nusra fronta, terorističke organizacije povezane sa Al Kaidom, koji drže više od polovine Sirije.

Za najozbiljnije slučajeve narušavanja primirja u Siriji pripadnici Kurda su optuživali Tursku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala