Turska vojska napala grad na severu Sirije

© AFP 2023 / MUSTAFA OZER Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka
Turski vojnici patroliraju na putu u blizini granice Turske i Iraka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska vojska napala je sirijski grad Tel Abjad, koji se nalazi na samoj granici sa Turskom, saopšteno je iz ruskog Centra za primirje koji je stacioniran u Siriji.
Uništen Stari grad u Alepu, Sirija - Sputnik Srbija
Siriju hoće da dele kao Bosnu

Prema rečima načelnika Centra Sergeja Kuralenka, napad se dogodio tokom prošle noći.

„Napad kopnene vojske bio je propraćen snažnim eksplozijama velikokalibarske artiljerije“, istakao je on.

Kuralenko je dodao da su ovu informaciju potvrdili i predstavnici „Demokratskih snaga Sirije“ i da još uvek nema nikakvih informacija o potencijalnom broju žrtava.

Rusija je zatražila objašnjenje iz američkog centra za praćenje primirja u Amanu, rekao je on, podsećajući na uticaj koji SAD imaju na Tursku.

Svetske sile su postigle sporazum o obustavi vatre u nekim delovima Sirije, a očekivalo se da će ga poštovati sve strane, izuzev terorističkih grupa DAEŠ i Nusra fronta.

Turska se na svojoj teritoriji bori protiv kurdskih milicija Radničke partije Kurdistana (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Te borbe su usredsređene na pretežno kurdska područja na jugoistoku Turske, ali se sukob povremeno preliva na delove Sirije i Iraka koji su pod kontrolom Kurda.

Istovremeno, kurdske milicije u Iraku i Siriji su među malobrojnim snagama koje se uspešno suprotstavljaju širenju DAEŠ-a i SAD ih podržavaju, što Turska kritikuje, navodeći da SAD treba da naprave izbor između Kurda i Turaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala