Alarmantna nestašica vode u svetu

© Flickr / Luis Slavina
Slavina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četiri milijarde ljudi, to jest više od polovine čovečanstva, suočeni su sa nestašicom vode koje nema dovoljno ni za najosnovnije potrebe, što je daleko više nego što se ranije verovalo, pokazuju rezultati najnovije studije o raspoloživim količinama pijaće vode u svetu.

Nestašica vode na globalnom nivou uzrokovana je porastom stanovništva i samim tim potrošačkih navika i nekontrolisanim navodnjavanjima poljoprivrednih dobara, prenosi „Glas Amerike“.

Osušena zemlja - ilustracija - Sputnik Srbija
Prvi put u istoriji Kalifornija uvela restrikciju vode

Znaci u prirodi su očigledni, kaže profesor Arjen Hukstra sa univerziteta Tvente u Holandiji, koautor nove studije koju je sproveo časopis „Sajens advansis“.

„Smanjuje se količina podzemnih voda, smanjuje se nivo jezera, neka čak i presušuju. Sve je manje vode u rečnim koritima. To utiče na ekosistem i bioraznolikost“, rekao je on.

Najnovijom studijom su, prvi put, ispitivane mesečne potrebe za vodom, za razliku od prethodnih koje su rađene na godišnjem nivou.

Ustanovljeno je da je četiri milijarde ljudi, od kojih polovina živi u Kini i Indiji, suočeno sa ozbiljnim nestašicama vode, što je znatno više od dve do tri milijarde kako su pokazivala prethodna istraživanja.

Meksiko, Severna Afrika, Južna Amerika, Bliski istok i zapadni deo Amerike takođe spadaju u visoko rizična područja, kada je reč o nestašici vode.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala