Iran je zemlja sa velikim istorijskim i kulturnim bogatstvom, i sa mnoštvom atraktivnih lokacija. Drevni glavni gradovi poput Isfahana i Širaza, ostaci Persepolja i Jazda su samo neka od mesta koji će privući na hiljade turista u skorijoj budućnosti.
Na Uneskovoj listi svetske baštine nalazi se čak 19 lokacija u Iranu.
Nekadašnju prestonicu Persije — Persepolj gradili su persijski carevi od Darija do Kserksa, a izgradnja je prestala padom dinastije Ahemenida. Najranije mošti datiraju još iz 515. godine pre nove ere, pa se grad smatra arheološkim draguljem. Na Uneskovu listu svetske baštine uvršten je 1979. godine.
Još jedan grad koji privlači pažnju turista jeste Isfahan — grad prelepih persijskih vrtova, širokih ulica sa drvoredima i zanatlijama koje rade na otvorenom. Isfahan je jedan od najvećih gradova na svetu, a nalazi se na oko 350 kilometara južno od Teherana.
Grad predstavlja vrhunac islamske umetnosti i arhitekture. Pun je raskošnih palata, džamija i istorijskih objekata koji se protežu duž prelepih vrtova.
Turisti koji stižu u Iran prvo obilaze Teheran — iransku prestonicu — kosmopolitski grad sa brojnim muzejima, restoranima, parkovima i spomenicima koji svedoče o bogatoj istoriji zemlje.
Oni turisti koji bi pre da se odmore na nekoj od iranskih plaža, iz Teherana mogu krenuti ka odmaralištima na obali Persijskog zaliva i Kaspijskog mora.
Najbolja plaža nalazi se na ostrvu Kiš, na obali Persijskog zaliva. Ostrvo karakteriše kristalno čista voda, mekani pesak, blaga klima i veliki broj luksuznih hotela.
Ako se odlučite za Kiš trebalo bi da znate jednu stvar: plaže u Iranu su podeljene — odvojene za muškarce i za žene, pa će tako oni koji budu ovo mesto izabrali za svoj odmor morati da poštuju pravila tradicije. Glavne atrakcije na ostrvu su vodeni parkovi, ronilački centri, stari nasukani grčki brod i mnogo fri-šopova.
Iranci su veliki gurmani, a turisti će se uglavnom sretati sa jelima na bazi pirinča, plavog patlidžana, grilovanog mesa, šipka, oraha, suvih šljiva, cimeta i šafrana.
Najpoznatija iranska jela su fesendžan — paprikaš od piletine ili fazana u bogatom sosu od oraha i nara, kao i pileći, jagnjeći i baktijari (mešani) kabab. Meni za dezert je takođe veoma raznolik, a neke od najpoznatijih poslastica su baklava i halva — slatkiši napravljeni od oraha, preliveni limunovim sokom, kao i čuvene falude — vrsta stvrdnutih rezanaca sa pistaćima ili sokom od limuna.
Raznolikost iranskog hleba je toliko velika da čak u restoranima postoji poseban meni za ovu vrstu namirnice.
Iranci su veoma gostoljubiv i ljubazan narod, a pomoć posetiocima, odnosno strancima smatraju obavezom. Tradicionalna iranska etikecija „taruf“ znači posvetiti izuzetnu pažnju drugima. Oni ne samo da će vam objasniti kako da se snađete, već će krenuti sa vama i pomoći vam da stignete do željenog odredišta.
Ženama se savetuje da nose odeću koja pokriva telo, u skladu sa iranskom tradicijom, mada nošenje crnog nikaba nije obaveza. Običaj koji treba poštovati je sedenje u javnom prevozu — gde muškarci i žene, takođe, sede odvojeno. Iako je javni prevoz odličan, najčešće korišćen prevoz u iranskim gradovima je taksi.
Što se tiče klime, za razliku od drugih arapskih zemalja, temperatura u Iranu nije „paklena“. Prosečna temperatura u Teheranu u julu se kreće od 30 do 32 stepena Celzijusa, dok prosečna temperatura u najhladnijem mesecu februaru iznosi tri stepena.
Ako govorimo o bezbednosti, Iran je prilično sigurna zemlja. Na ulicama iranskih gradova možete hodati bez straha u bilo koje doba dana.