Stojanović očekuje da Tači sprovede ono što je dogovoreno u Briselu

© Foto : Youtube/RTK (screenshot)Branimir Stojanović
Branimir Stojanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je za RTS da je vreme za preuzimanje odgovornosti i da je dosta bilo izgovora kako se ne bi primenilo ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je sada krajnje vreme za formiranje ZSO.

Predstavnici Srba nisu glasali za Hašima Tačija za kosovskog predsednika, ali nisu ni odmogli. Da li to znači da je izbor Tačija bolje rešenje od vanrednih parlamenatrnih izbora na Kosovu?

Hašim Tači - Sputnik Srbija
Izbor Tačija: Kosovo čeka politička nestabilnost

Stojanović kaže da je svakako težak dan iza nas.

„Ostali smo pri stavu da nećemo podržati nikoga, jer smatramo da Srbi moraju da budu nosioci jedne od tri noseće funkcije na KiM“, kaže Stojanović.

Prema njegovim rečima, situacija je bila takva da su napadi na Srbe na KiM bili sve učestaliji i bilo je važno da neko preuzme odgovornost.

Stojanović očekuje da će sada Tači, koji je učestvovao u svim procesima u Briselu, da preuzme odgovornost u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i Zajednice srpskih opština.

„Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mestima. Dobili smo garancije i očekujemo da se to sprovede“, istakao je Stojanović.

Kako je dodao, sada je važno da Albanci reše konflikt koji imaju među sobom i da preuzmu odgovornost.

Posle višesatne rasprave, prekida zbog suzavca i tri kruga glasanja, lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači izabran je za novog kosovskog predsednika. U neredima koji su pratili glasanje povređeno je 12 osoba. Odmah posle izbora, u centru Prištine počeo je vatromet i slavlje pristalica DPK.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala