Hiljade Poljaka na ulicama Varšave protestuje protiv vlade

© REUTERS / AGENCJA GAZETAPoljska, protest protiv Vlade
Poljska, protest protiv Vlade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više hiljada Poljaka izašlo je danas na ulice Varšave kako bi iskazali nezadovoljstvo potezima konzervativne vlade koja, kako tvrde demonstranti, ugrožava slobodu naroda i ustav te zemlje.

Veliki broj okupljenih nosio je plakate sa fotografijama prvog slobodno izabranog predsednika Poljske posle pada komunista, Lehom Valensom, koji se nedavno suočio sa obnovljenim optužbama da je bio saradnik tajne komunističke policije sedamdesetih godina pre nego što je osnovao sindikat „Solidarnost“, koji je svojim delovanjem doveo do slamanja komunizma.

„Branićemo demokratiju“, „Leh Valensa“ uzvikivali su protestanti.

Protest je organizovao Komitet za odbranu demokratije, koji je uspostavljen u novembru kao odgovor na delovanje vladajuće partije „Pravo i pravda“ koja je, navodi AP, paralisala rad ustavnog suda sprečivši ga da proverava zakone nove vlade.

„Želimo slobodnu i otvorenu Poljsku, Poljsku u kojoj ima mesta za sve“, rekao je predsednik tog komiteta Mateuš Kijovski.

On je tom prilikom pročitao poruku Valensa, koji je negirao da je ikada sarađivao sa tajnom komunističkom policijom i poručio da su dokumenti u kojima se navodi da je bio saradnik te policije falsifikovani.

Valensine pristalice optužuju vladajuću partiju „Pravo i pravda“ da uništava njegovu reputaciju zbog političkih poena.

Valensa je dugogodišnji neprijatelj lidera „Pravo i pravda“ Jaroslava Kačinjskog.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala