Savet Evrope: Neophodno održavati veze s Rusijom

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINSavet Evrope
Savet Evrope - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je nezamenljivi član evropskog društva i u sadašnjim uslovima neophodno je nastaviti dijalog s Moskvom o podršci evropskoj bezbednosti, izjavio je u petak generalni sekretar Saveta Evrope Torbjern Jagland.

„Evropska stabilnost danas je ugrožena i u vezi s tim neophodno je sarađivati radi zaštite i daljeg razvoja naših zajedničkih standarda i ciljeva koji su osnova za dijalog. Savet Evrope je najvažnija evropska platforma za dijalog, i Rusija je nezamenljivi član ovog društva“, piše u poruci generalnog sekretara pročitanoj na večeri posvećenoj 20. godišnjici stupanja Rusije u organizaciju. 

Zastave EU i Rusije - Sputnik Srbija
Vreme je da EU prestane za sve da krivi Rusiju

On je podsetio da je pre 20 godina Rusija postala 39. članica Saveta Evrope i dodao da je taj događaj bio „važna prekretnica“ u stvaranju „današnjeg evropskog oblika“ ove organizacije. 

Prema mišljenju generalnog sekretara, jedan od najvažnijih momenata u proteklim godinama bio je to što je Moskva ratifikovala veoma važan dokument — Konvenciju o zaštiti ljudskih prava, kao i 60 osnovnih dokumenata Saveta Evrope.

Jagland je dodao da Evropska unija i Rusija i dalje imaju izvesne nesuglasice, ali je rekao da se nada da će „dosadašnje iskustvo u saradnji pomoći da se pronađu uzajamno prihvatljiva rešenja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala