Niko opoziciju u Siriji neće prisiljavati na primirje

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova govori na nedeljnom brifingu o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Moskva je iznenađena komentarima iz Vašingtona na dogovor Rusije i SAD o Siriji, izjavila je zvanična predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova.

„Naravno, mi smo sa iznenađenjem primili prve komentare koji su stigli iz Vašingtona povodom ovog zajedničkog dokumenta. Iskreno da kažem, nismo očekivali da će određena zvanična lica SAD interpretirati ovaj rusko-američki sporazum, mogu da kažem, na dijametralno suprotan način“, rekla je ona. Po njenim rečima, to je ličilo da „sabotažu“ ovog dokumenta.

Moskva i SAD su pokrenule mehanizam razmene podataka o primirju u Siriji. Rusija je zadovoljna početkom rada na zajedničkom dogovoru Moskve i Vašingtona.

„Nalazimo se u kontaktu sa američkim predstavnicima. Proces je u toku i prilično je aktivan… Pokrenuta je razmena podataka. U kontaktu smo sa vojskom“, rekla je Zaharova na brifingu.

Po njenim rečima, „sada je važno da se ne izgubi zamah i da se radi konstruktivno“.

Zvanična predstavnica MIP-a Rusije smatra da Kurdi treba da učestvuju u razgovorima Damaska i sirijske opozicije.

„Mi polazimo od toga da u procesu koji će biti pokrenut u nastavku dijaloga u Ženevi Damaska sa opozicijom vidimo punopravnu, široko predstavljenu grupu, možda i nekoliko grupa sirijske opozicije, koje će biti formirana od onih koji su već učestvovali, i do sada učestvovao u moskovskoj, kairskoj, saudijskoj grupi. Naravno, smatramo da je potrebno učešće kurdskih predstavnika u ovoj grupi“, rekla je ona.    

Ni o kakvom prekidu borbe protiv terorizma u Siriji u slučaju uspostavljanja primirja ne može biti govora, rekla je Zaharova.

„Podsetimo — radi se o primirju između Damaska i opozicionih grupa koje treba da razgovaraju i koje treba da se ’registruju‘ u odgovarajućim centrima — ruskom i američkom — kako bi prijavili da nameravaju da učestvuju u primirju. One grupe koje ne prijave svoju nameru neće se naći pod dejstvom primirja“, rekla je Zaharova. Sve to se radi na osnovu saopštenja izrađenog u Minhenu, koji jasno propisuje ovaj mehanizam. Ovde ne treba biti nikakvih spekulacija“, naglasila je ruska predstavnica MIP-a.    

Niko neće prisiljavati grupe u Siriji na primirje, naglasila je Zaharova.

„Grupe koje ratuju na teritoriji Sirije treba da predaju punu informaciju o sebi u dva punkta. Oni koji se ne prijave kao učesnici u primirju, isključiće sami sebe iz primirja. To je apsolutno dobrovoljna priča. Niko nikoga neće terati na primirje. Ko je zainteresovan za njega, učestvovaće u njemu“, rekla je ona.

„Naravno borba sa terorističkim organizacijama nema nikakve veze sa primirjem. Primirje podrazumeva borbu unutar sirijskih opozicionih grupa, upravo onih koje se nalaze u ovoj kategoriji i važno je da se oni registruju“, dodao je on.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala