Rusija: Zlonamerne izmišljotine o špijunskom karakteru Centra u Nišu

© Sputnik / Senka MilošRusko-srpski humanitarni centar u Nišu
Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je spremna za dijalog sa Srbijom o potpisivanju sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, a bilo kakve spekulacije o njegovom navodnom vojnom, ili čak špijunskom karakteru su zlonamerne izmišljotine, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Niko opoziciju u Siriji neće prisiljavati na primirje

Komentarišući diskusiju koja se u Srbiji vodi o Centru u Nišu, Zaharova je istakla na brifingu u Moskvi da je „nekorektno porediti“ nacrt sporazuma o imunitetu personala Centra, koji je pripremljen još 2014, sa dokumentom o saradnji sa NATO-om koji je Beograd nedavno ratifikovao.

„To je isključivo civilna struktura, a spekulacije o njegovom navodnom vojnom i, čak negde pominju špijunskom karakteru, jesu zlonamerne izmišljotine“, rekla je ona. 

Centar je, kako je istakla, više puta pružao pomoć građanima Srbije i susednih zemalja spasavajući živote ljudi, a otvoren je da mu se priključe sve zainteresovane države i „ne funkcioniše po blokovskoj shemi, niti polazeći od blokovskog mentaliteta“.

Što se tiče mogućnosti potpisivanja sporazuma o Centru, Zaharova je podsetila da je stav Beograda izložio predsednik Srbije Nikolić, a predložio je u okviru balansiranog pristupa koji odgovara srpskoj neutralnosti da se razmisli o takvom koraku tokom pripreme radne posete Dmitrija Medvedeva Srbiji. 

„Spremni smo da sa srpskim kolegama vodimo dijalog u datom pravcu. Naravno, on će biti konstruktivan u duhu strateškog partnerstva, kao i o svim drugim pitanjima od obostranog interesa“, poručila je ona.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala