Predsednik Albanije traži da BiH prizna Kosovo

© AP Photo / Hans PenninkPredsednik Albanije Bujar Nišani
Predsednik Albanije Bujar Nišani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Albanije Bujar Nišani zatražio je danas od Sarajeva da prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Nišani, koji boravi u poseti Sarajevu, razgovarao je sa tročlanim Predsedništvom BiH, a nakon toga je predsedavajući Dragan Čović novinarima rekao da je Nišanijeva želja da BiH prizna Kosovo kao nepovratnu realnost.

Džon Keri I Endi Rama - Sputnik Srbija
Rama: Dijalog Beograda i Prištine nije lak

„Mi smo svakako razgovarali o zajedničkim interesima i o regionalnim interesima. Verujemo da su upravo takvi odnosi između Kosova i BiH, ali i samog regiona. Ja sam izneo svoje mišljenje i podelio ga sa tri člana, a to je da je moja želja da BiH prizna Kosovo kao nepovratnu realnost“, kaže Nišani.

Podsetivši na to da Albanija priznaje kosovsku nezavisnost, Nišani je rekao da „priznanje Kosova ne predstavlja nikakav atak na drugu zemlju, nego doprinosi stabilnosti i razumijevanju u regionu“.

Dodao je i da je u razgovoru sa BiH zvaničnicima izneo i ličnu želju da BiH počne da priznaje putne isprave Kosova.

„Verujem da je to u interesu obe države, radi se o recipročnom interesu. Mislim da je ovo pitanje koje nosi humanitarnu dimenziju. Mislim da se odnosi na temeljno, ljudsko pravo — na slobodu kretanja. Odnosi se i na ekonomski razvoj ove tri zemlje. Drago mi je da sam naišao na velika razumevanja članova Predsedništva BiH, kada su našli vreme za ovo pitanje“, precizirao je Nišani.

„Nadam se da će doći dan kada će građani moći posećivati zemlje u regionu bez pasoša i viza, samo će im trebati lična karta“, kazao je predsednik Albanije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala