Fronteks: Gotovo nemoguće vratiti izbeglice u Tursku

© AFP 2023 / Patrik StollarzIzbeglice iz Sirije u Nemačkoj
Izbeglice iz Sirije u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novopridošli migranti koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila i koji se smatraju ekonomskim migrantima trebalo bi da napuste Grčku u roku od mesec dana, kaže šef Fronteksa.

Šef evropske pogranične agencije Fronteks Fabris Legeri kaže da se pokazuje da je gotovo nemoguće vratiti natrag u Tursku izbeglice koje su stigle u Grčku, a ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila u Evropskoj uniji.

Legeri je naveo da bi novopridošlice koje ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila i koji se smatraju ekonomskim migrantima trebalo da napuste Grčku u roku od mesec dana, prenela je agencija AP.

Budući da velika većina njih u Grčku stiže čamcima iz Turske, to bi značilo da bi ih trebalo vratiti u Tursku, rekao je Legeri.

„Ali praktično nijedan migrant ne može da bude vraćen u Tursku“, upozorio je šef Fronteksa i naveo da, budući da nijedna zemlja ne prima neželjene ekonomske migrante, verovatno je da će oni svi ostati u Grčkoj.

Lideri EU traže načine da podstaknu zvaničnu Ankaru da ispuni obećanje da će preduzeti mere za smanjenje broja migranata koji pokušavaju da se dokopaju Grčke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala