Erdogan bi da postavlja uslove Americi, ali mu to ne ide

© REUTERS / Guillermo GranjaPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je uvek bila umešana u ono što se dešava u Siriji. Treba razumeti da se sirijski sukob nikada ne bi ni dogodio bez neposredne pomoći, podrške i mogućnosti koje je teroristima pružila vlast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, smatra politički komentator Ala Ibrahim.

Komentarišući izjavu Erdogana o mogućoj vojnoj intervenciji u sukob u Siriji, Ibrahim je naveo da „Turska istorija beleži invazije na druge zemlje i težnju da se uvek izvuče korist iz slabosti svojih suseda“.

Napredovanje sirijske armije prema Alepu, uz podršku ruske avijacije, menja tok sukoba. To remeti planove turskog predsednika koji bi hteo da drži Siriju u stanju slabosti. 

Stejt department - Sputnik Srbija
SAD: Sporazum o primirju u Siriji važi za sve, pa i za Tursku

„Mislim da je to deo njegove strategije o građenju imidža i rastu popularnosti u samoj Turskoj. On kao da govori Turcima: ’Gledajte me, izazivam SAD i hteo bih da ih primoram da izaberu jednu od strana‘. Erdogan se nada da će SAD izabrati Tursku. Međutim, kako mi se čini, SAD bi radije da igraju bezbedno, sa tim što nastoje da, po mogućnosti, izbegnu sukob sa Turskom“, smatra politikolog. 

On navodi da je turski predsednik uvek pokušavao da izgleda kao dominantan lider na Bliskom istoku, kao i glavni zaštitnik interesa islama u Siriji, što nema veze sa stvarnošću. 

„Sa pravne tačke gledišta, očigledno je da Ankara nema nikakvo pravo da saopštava da će izvršiti invaziju na Siriju. Međunarodno pravo se, međutim, ne poštuje uvek, posebno ga ne poštuju Turska i druge zemlje koje podržavaju teroriste u poslednjih nekoliko godina“, izjavio je Ala Ibrahim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala