DAEŠ šalje u smrt sve više dece (video)

© Sputnik / Ahmatova Darin AhmadovnaDeca se igraju u Damasku
Deca se igraju u Damasku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centar za borbu protiv terorizma pri vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu objavio je izveštaj u kojem se navodi da je broj dece i tinejdžera koje je vrbovao DAEŠ u januaru 2016. godine povećan dva puta u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Mnoge od njih koriste kao bombaše–samoubice. Cele porodice iz Velike Britanije i drugih zemalja sveta praktično bez provere prelaze tursko–sirijsku granicu, kako bi se pridružile DAEŠ–u i drugim grupama.

Automobil sa taocima DAEŠ–a u deliću sekunde pretvara se u pepeo. To je tipična slika nehumanog kažnjavanja koje primenjuje ta teroristička organizacija, sa tim što je ovde u ulozi dželata dete — detonator je aktivirao četvorogodišnji dečak.

Razoreni Alep - Sputnik Srbija
DAEŠ presekao put snabdevanja Alepa

Nedavno je objavljen izveštaj o istrazi sprovedenoj uz podršku Pentagona, koja je izazvala burnu reakciju u medijima. Iz dokumenta se vidi da borci DAEŠ–a sve češće od dece prave bombaše–samoubice i sve češće se pojavljuju u propagandnim video–materijalima terorista.

Prema izveštaju, broj dece i tinejdžera koji su poginuli i koji su pominjani u velikim govorima islamista u januaru 2016. godine udvostručen je u odnosu na januar 2015. godine.

U istraživanju je takođe proučena nacionalna pripadnost dece koja su poginula. Takvi detalji se ne vide u prvom trenutku. Većina ih, kao što možete da pogodite, dolazi iz Iraka i Sirije, ali među njima su i po jedno dete iz Australije i Francuske, kao i dvoje iz Velike Britanije.

Nije baš poznato kako su autori odredili nacionalnu pripadnost dece, iako nije tajna da redove DAEŠ–a, polako ali sigurno popunjavaju porodice iz Velike Britanije.

Radioaktivni, kontaminirani bunker u Teksasu. - Sputnik Srbija
Ima li DAEŠ prljavu atomsku bombu

„Obično su to mladi, jaki muškarci, spremni da ratuju, i mlade zdrave žene spremne da im pomažu. Oni veruju u dolazak kalifata. Cele porodice odlaze kako bi pristupile organizacijama kao što je DAEŠ. Prema grubim procenama, takvim grupama pristupilo je oko osam stotina Britanaca, ali to nije tačan broj. Najverovatnije ih je dva puta više“, rekao je za RT politički aktivista Amar Vakaf.

Piter Ford, ambasador Velike Britanije u Siriji, rekao je za RT da turske vlasti ne preduzimaju nikakve mere kako bi zaustavile tokove onih koji žele da stupe u redove terorista.

„Put kojim idu sve te porodice vodi preko Turske. Kada stvari dobiju na publicitetu i privuku veliku pažnju medija turski graničari ih zaustavljaju, ali ih u najvećem broju slučajeva puštaju“, pojasnio je Ford.

„Turska nema dokaza. Uostalom oni hoće da ratuju protiv vlasti u Damasku, a to ide na ruku turskim vlastima, zašto bi onda zatvorili granicu? Nije im u interesu da se iskoreni terorizam i da se unište teroristi u Siriji. Kroz Tursku će, kao i do sada, prolaziti glavna maršruta za one koji žele da se pridruže DAEŠ–u ili bilo kojoj grupi povezanoj sa Al Kaidom“, zaključio je Amar Vakaf.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala