Protesti u Kijevu: Situacija mirna, stotinak ljudi i dalje na trgu (video)

© REUTERS / Gleb GaranichUkrajinski nacionalisti na komemorativnom skupu na trgu Majdan u Kijevu
Ukrajinski nacionalisti na komemorativnom skupu na trgu Majdan u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skup na Majdanu nezavisnosti u Kijevu i dalje traje, ali je na centralnom trgu ukrajinske prestonice sada najviše 150 ljudi. Situacija na trgu je mirna.

Prethodno je održano „Narodno veče“ nacionalista. Predstavnici organizacije „Revolucionarne desne snage“, koji su zauzeli hotel „Kozackij“ na centralnom kijevskom trgu, napustili su taj objekat i premestili se u drugu zgradu, u kojoj se nalaze predstavnici dobrovoljačkog bataljona "Azov".

Na trgu je u nedelju tokom dana bilo oko hiljadu ljudi. Situacija je bila mirna, a demonstranti su izjavljivali da nemaju poverenje u aktuelne vlasti u Ukrajini. 

Arsenij Jacenjuk - Sputnik Srbija
Jacenjuk: Ukrajina neće preživeti prevremene izbore

Oni su naveli da nameravaju da formiraju „građansku vladu“ koja, prema njihovim rečima, kasnije treba da postane „nacionalna vlada“ Ukrajine. 

Pored toga, pristalice „Revolucionarnih desnih snaga“ pozvale su da se stvore ogranci organizacije i u drugim delovima zemlje kako bi Ukrajinci mogli da joj se pridruže. 

Ranije je saopšteno da je oko 100 ukrajinskih nacionalista podiglo šatore na centralnom kijevskom trgu Majdanu i zatražilo ostavku Vlade Ukrajine, koja je došla na vlast nakon višemesečnih protesta pre dve godine.

Njima se u protestima protiv Vlade na Majdanu pridružilo još oko 200 demonstranata.

Demonstranti su prethodno okupirali hotel „Kozackij“ koji se nalazi u centru Kijeva, međutim, nakon pregovora sa bezbednosnim službama oni su napustili taj objekat.

Oni su, naime, nameravali da u hotelu formiraju štab odakle bi pozivali na akcije protesta protiv aktuelne ukrajinske vlasti.

Pored toga, demonstranti su upali i uništili obližnje filijale „Alfa banke“ i „Sberbanke“.

Više stotina građana, takođe, došlo je na centralni trg u Kijevu kako bi odali počast poginulima u protestima, koji su kulminirali svrgavanjem sa vlasti bivšeg predsednika Viktora Janukoviča 21. februara 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala