Veliki protest protiv NATO–a u centru Beograda (video, foto)

© Foto : Srpski sabor ZavetniciAnti NATO protest u Beogradu
Anti NATO protest u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki protest građana održan je ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu zbog potvrđivanja Sporazuma Srbije i NATO–a o saradnji u oblasti logističke podrške. Skup su organizovali predstavnici Srpskog sabora Zavetnici.

​Oni su zatražili raspisivanje referenduma o tom zakonu, kao i o približavanju Srbije NATO–u do 27. marta.

Učesnici protesta nosili su zastave Srbije, fotografije Vladimira Putina, kao i transparente protiv NATO–a, uzvikivali su „Kosovo je Srbija“ i pevali patriotske pesme.

​Srpski sabor Zavetnici saopštio je da je skupu prisustvovalo 15.000 građana iz čitave Srbije.

Portparolka Zavetnika Milica Đurđević otvorila je skup rečima da je Zakon o saradnji sa NATO–om čin veleizdaje i potpisivanje okupacije. Ona je najavila da je veliki skup u centru Beograda početak otpora okupaciji i da će Zavetnici u ponedeljak predati Ustavnom sudu zahtev za preispitivanje ustavnosti spornog Zakona, stoji u saopštenju te organizacije.

Konferencija srpskog sabora Zavetnici u Domu sindikata - Sputnik Srbija
Zavetnici: 78,8 odsto građana Srbije protiv NATO-a

Predsednik Zavetnika Stefan Stamenkovski najavio je proteste i skupove i u drugim gradovima.

„Tražimo referendum o saradnji sa NATO–om, i ukoliko on ne bude raspisan za 27. mart, okupićemo se u višestruko većem broju na ulicama. Pokrenut je nezaustavljiv talas promena koje više niko ne može da zaustavi!“, istakao je on.

Skup, koji je prošao bez incidenata, obezbeđivala je policija, a saobraćaj je zbog protestne šetnje koja je usledila od predsedništva i Vlade Srbije do Ambasade Rusije bio usporen.

​Na skupu ispred zgrade Vlade Srbije rečeno je da je zakon o saradnji sa NATO–om donet mimo volje naroda i protivno Ustavu Srbije, jer se, kako tvrde organizatori, predaje infrastruktura i dopušta NATO trupama da „krstare našom teritorijom“.

Šetnja je završena ispred Ambasade Rusije, gde je predato pismo u kojem se navodi da zakon kojim se potvrđuje sporazum sa NATO–om „nije donet u ime naroda“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala