Oteti Srbi ubijeni u vazdušnom napadu SAD

© REUTERS / Sabratha municipality media officeMesto napada američkih aviona na kamp DAEŠ-a u Sabarti, Libija.
Mesto napada američkih aviona na kamp DAEŠ-a u Sabarti, Libija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su oteti u novembru, poginuli su u američkim vazdušnim napadima na baze DAEŠ–a kod libijskog gradu Sabrata, a čeka se zvanična potvrda libijskih organa i identifikacija, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
F 16 - Sputnik Srbija
Američki avioni bombardovali kamp terorista u Libiji

„Nažalost, mi smo juče popodne dobili informacije da je u tom napadu nastradalo više stranih državljana, među kojima su i dvoje službenika naše Ambasade“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare. 

„Informacija još nije zvanično potvrđena od strane libijskih organa. Očekuje se identifikacija, ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo, ali smo dobili fotografije koje jasno ukazuju da je ta informacija najverovatnije tačna“, rekao je Dačić, navodeći da je Pentagon sinoć saopštio da su vazdušne snage izvršile napad u Libiji na ciljeve koji predstavljaju pretnju za SAD.

Vozač i službenik srpske ambasade u Libiji, Jovica Stepić i Slađana Stanković, oteti su u novembru prošle godine.

Dačić je naveo da je Pentagon sinoć saopštio da su vazdušne snage izvršile napad u Libiji na ciljeve koji predstavljaju pretnju za SAD.

Prema njegovim rečima, reč je o vazdušnim napadima američkih aviona u kojima je poginulo više od 40 ljudi, najveći deo nastradalih su Tunišani koji se nalaze u Libiji, a meta je bio kamp za koji se sumnja da pripada DAEŠ–u i „tu su bili smešteni strani državljani“.

Policija u Libiji - Sputnik Srbija
Libija: Intenzivna potraga za službenicima srpske ambasade

„Od BIA smo dobili informaciju o tačnoj lokacijama“, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je saopštio da je o pogibiji obavestio porodice naših službenika, da je sa njima razgovarao i premijer Aleksandar Vučić i u narednim danima će biti organizovan prevoz njihovih tela i sahrana u Srbiji i komemoracija u Ministarstvu inostranih poslova.

Načelnik bezbednosti BIA Ivan Todorov rekao je da smo „mi znali gde je zgrada“.

„Mi smo sa partnerskim službama došli do lokacije i grupe koja povezana sa DAEŠ–om, i u saradnji sa libijskom i partnerskim službama dobili informaciju“, kazao je on.

Todorov je naveo da su srpske obaveštajne službe i partnerske službe imale lokaciju na kojoj se nalaze i oteti i grupa odgovorna za njihovu otmicu, a da su lokalne vlasti čekale „pravi trenutak za ozbiljnu akciju“.

Pentagon je sinoć saopštio da su američki vojni avioni pogodili protekle noći više meta u Libiji, među kojima su kamp za obuku DAEŠ–a koja se povezuje sa Nuredinom Čučanom, Tunižaninom koga njegova zemlja optužuje za napad na muzej u Tunisu i letovalište Sus u kojima su ubijene desetine turista.

Dačić: Nismo kontaktirali sa otmičarima

© Tanjug / Rade PrelićIvica Dačić na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da srpski državljani oteti u Libiji poginuli u bombardovanju SAD.
Ivica Dačić na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da srpski državljani oteti u Libiji poginuli u bombardovanju SAD. - Sputnik Srbija
Ivica Dačić na konferenciji za novinare na kojoj je saopštio da srpski državljani oteti u Libiji poginuli u bombardovanju SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe Srbije nisu imali nikakav kontakt sa otmičarima, i nisu nikad primile bilo kakve njihove zahteve, pa ni eventualno one finansijske prirode, niti su o tome sa bilo kim pregovarali, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, povodom informacije o pogibiji dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji.

„Mi smo imali kontakt samo sa libijskim službama i Ministarstvom spoljnih poslova, kao i sa stranim službama", naglasio je on.

„Razni navodni posrednici su se javlali porodicama, ali nijedan od njihovih navodnih zahteva, bilo da je reč o finansijama, oružju ili svakakvim drugim temama, nikad nije mogao sa libijske strane da bude potvrđen, tako da se o tome nikad nije ni moglo razgovarati", dodao je Dačić na pres konferenciji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala