Obama i Erdogan razgovarali o situaciji u Siriji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Barak Obama
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Barak Obama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Turske, Barak Obama i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su o situaciji u Siriji, rekao je predstavnik Bele kuće Džoš Ernest.
Zgrada UN - Sputnik Srbija
UN: Situacija na sirijsko–turskoj granici izmiče kontroli

Prema njegovim rečima, razgovor je inicirao američki predsednik koji je izrazio saučešće turskom kolegi povodom terorističkih napada koji su potresli Tursku proteklih nekoliko dana. 

„Oni su razgovarali o situaciji u Siriji“, naveo je Ernest. On je naglasio da je „u poslednjih godinu dana Turska postigla ozbiljan napredak i dala veliki doprinos međunarodnoj koaliciji“ u borbi protiv DAEŠ–a.

Prema njegovim rečima, prekriven je „značajan deo granice, što je omogućilo da bude smanjen broj inostranih boraca koji dolaze u Siriju“. 

Predstavnik Bele kuće je, ipak, naveo da Ankara „treba da učini još mnogo toga“, uključujući pokrivanje preostalog dela granice sa Sirijom. 

Obama i Erdogan su se dogovorili da pojačaju saradnju u borbi protiv terorističkih organizacija, uključujući i Radničku partiju Kurdistana koja je u Turskoj zabranjena.

Šefovi dveju država takođe su se dogovorili da se ne udaljavaju od odredbi Minhenskog sporazuma o Siriji. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala