Nikolić: Ruskom Humanitarnom centru u Nišu ista prava kao NATO–u (audio)

Nikolić: Ruskom Humanitarnom centru u Nišu ista prava kao NATO–u
Pratite nas
Srbiju da izmeštamo nigde nećemo i ne možemo, dakle tu smo i ostajemo kao kamen u cipeli nekima koji misle da bi trebalo da se priključujemo baš u svakom obliku Zapadnoj alijansi, izjavio je ekskluzivno za Sputnjik predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO–a, neke stranke reagovale su inicijativom da se isti status obezbedi i Rusko–srpskom humanitarnom centru u Nišu. Na pitanje da li je to moguće predsednik Nikolić je u ekskluzivnoj izjavi za Sputnjik rekao:

— Što se tiče tog centra u Nišu koji se nudio da bude regionalni, pa je to možda smetalo nekome u regionu, a pružao je pomoć naročito pri velikim požarima koji su se odigravali, mi imamo pripremljen sporazum u kojem su predviđene sve istovetne obaveze i prava kao što to imamo i sa predstavnicama NATO–a koji se nađu na teritoriji Srbije. S obzirom da smo vojno neutralni, to bi to bio dobar balans, ali i praktičan dokaz neutralnosti. Taj sporazum nije potpisan prilikom posete predsednika Putina, pretpostavljam da će biti tema i da bi moglo vrlo lako da se desi da kruna posete predsednika Vlade Ruske Federacije (Dmitrija) Medvedeva bude i potpisivanje tog sporazuma. Što se mene tiče, ali ja na to ne utičem, već samo iznosim svoj stav, mislim da bismo time pokazali ravnotežu, tim pre što nam je taj centar izuzetno potreban i uopšte ne predstavlja vojnu organizaciju, već ono što je Srbiji jako potrebno, a to je pomoć pri iznenadnim elementarnim katastrofama od kojih Srbija ne može da se odbrani sama i zbog kojih taj centar i postoji. A svakako da ćemo mi o tome u Srbiji razgovarati do posete predsednika Vlade (Rusije Dmitrija) Medvedeva. Taj sporazum bi sada mogao da bude spreman za potpisivanje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić - Sputnik Srbija
Nikolić potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO–a

Na pitanje da prokomentariše reakcije iz Rusije povodom potpisivanja sporazuma sa NATO–om, predsednik Nikolić kaže:

— Mislim da je prerano došlo do negativnih komentara najpre u srpskim medijima, a zatim i u ruskim, prenaglašeno u odnosu na reakciju koju je Vlada Rusije imala, i koja je po mom mišljenju veoma iznijansirana i izbalansirana i prihvatljiva za Srbiju. Rusija je primetila u prvoj izjavi da su to sporazumi o kojima se na izvestan način Srbija približava NATO–u, ali je i istakla da svakako očekuje da Srbija zadrži svoju vojnu neutralnost, što ćemo mi sigurno i učiniti. Imate i izjavu predsednika Vlade (Srbije) Aleksandra Vučića na tu temu koja je potpuno jasna, posle sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom kada je potvrdio, naglasio da mi ostajemo statusno neutralni. Dakle, mi ćemo razgovarati o tome. I Rusija ima dosta sporazuma sa NATO–om. Ovo je nama peti sporazum sa NATO–om. Ovo je namenski sporazum i on se odnosi prvenstveno na ogromnu količinu ubojnih sredstava koji se nalaze u jednom remontnom zavodu u Srbiji koje mi ne smemo ni da pomerimo, zato što nemamo tehnologiju. Ne može da se proda, ne može da se uništi. Može da se uništi tehnologijom koju poseduje NATO i svakako da jedva čekamo da oslobodimo čitav jedan grad u Srbiji — Kragujevac — od opasnosti da bi moglo da se desi nešto što se desilo Paraćinu pre više godina. Dakle, to je sporazum koji se tiče prava, privilegija, to su diplomatska prava i diplomatske privilegije koje imaju sve ambasade u Beogradu. Mi smo čak i „Fijatu“ dali nekakve olakšice koje nemaju druge firme, posebno u pogledu plaćanja, u pogledu doprinosa… Sve je to potpuno normalno. Uostalom, vojna neutralnost ne znači neprijateljstvo prema NATO–u, mi samo možemo da iskoristimo sve mogućnosti koje se u okviru NATO–a pružaju državama, a ne članicama. I u tom sporazumu potpuno jasno piše niti mi na ovaj način ističemo kandidaturu, niti NATO prihvata našu kandidaturu za članicu.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Treba da se dičimo zbog sporazuma sa NATO–om

Predsednik Nikolić naročito ističe da ne postoji nijedan osnov za kritike povodom potpisivanja tog sporazuma, ali da ovde postoje dežurni kritičari.

— I to dve vrste — jedni koji su učestvovali u svim dosadašnjim sporazumima sa NATO–om i drugi koji nikada ni u čemu nisu učestvovali, pa mogu da se junače. Nikada nisu vodili državu, nikada je neće ni voditi, nisu bili parlamentarni u vreme kada su sklapani ti sporazumi i onda mogu da se junače i kažu da bi oni drugačije. Mi jednostavno živimo u okruženju koje je takvo kakvo jeste, Srbiju da izmeštamo nigde nećemo i ne možemo, dakle tu smo i ostajemo kao kamen u cipeli nekima koji misle da bi trebalo da se priključujemo baš u svakom obliku Zapadnoj alijansi. Mi to nećemo i ja mislim dok mi pobeđujemo da nećemo, a sumnjam i da će ikada pobediti neko ko bi mogao da uvede Srbiju u NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala