Čurkin: Sirijska kriza neće izazvati treći svetski rat

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaVitalij Čurkin
Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kriza u Siriji neće dovesti do trećeg svetskog rata, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

„Želimo da se nadamo da se to neće dogoditi. Događaji se ne odvijaju, kako mi se čini, u pravcu nekog globalnog sukoba, ’trećeg svetskog rata‘ u kojem bi učestvovali Rusija, Amerikanci, NATO i tako dalje“, rekao je Čurkin u intervjuu za „Komersant“. 

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Čurkin: Turska pomaže u vrbovanju za DAEŠ

Ruski diplomata je dodao da nema reči o sukobu Rusije i Turske zbog situacije u Siriji.

„Nema reči o sukobu Rusije i Turske, uz izuzetak ružnog incidenta kada su oborili naš avion u sirijskom vazdušnom prostoru. Nadam se da rusko-turskog sukoba neće biti“, rekao je Čurkin.

Govoreći o situaciji u Siriji, Čurkin je istakao da Moskva smatra da je zahtev sirijske opozicije da bude smenjen predsednik te zemlje Bašar el Asad pogrešan.

„To je zahtev koji plasira opozicija. I to je, naravno, jedna od grešaka koju su napravile naše zapadne kolege kada je počinjala sirijska kriza. Oni su tada delovali pod uticajem ’arapskog proleća‘“, izjavio je Čurkin. 

On je podsetio da je tokom „arapskog proleća“ s vlasti otišao predsednik Tunisa, a „u Egiptu su sklonili (Hosnija) Mubaraka“. 

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Čurkin: Rusija ne treba da opravdava svoje akcije u Siriji

„Zatim je bila neophodna invazija na Libiju, ubili su (Muamera el) Gadafija. I na Zapadu, pre svega u Vašingtonu, stvorio se utisak da će se i Asad održati bukvalno nekoliko meseci. Njega doživljavaju kao oličenje nedemokratskog režima koji treba menjati. U Siriji su zaista počeli nemiri. Ali i ruski eksperti i njihove kolege iz mnogih zemalja koji su dobro upućeni u ovo pitanje govorili su da je ta računica previše lakomislena, da je struktura sirijskog društva takva da nema smisla jednostavno zahtevati odlazak predsednika, da nije stvar samo u njemu“, naveo je ruski diplomata. 

Prema njegovim rečima, SAD su ublažile pristup pitanju odlaska Asada s vlasti, a ova tema se ne razmatra na sastancima Međunarodne grupe za podršku Siriji. 

„Sada vidimo primetnu promenu tonaliteta. Radikalni opozicionari nastavljaju da govore da što pre Bašar el Asad bude otišao s vlasti, to bolje. Ali Amerikanci su u poslednje vreme počeli da formulišu svoj stav drugačije. Oni govore da Asad mora da ode, ali preciziraju da ovo pitanje ne treba forsirati. A u dokumentima (Međunarodne grupe za podršku Siriji i u rezoluciji Saveta bezbednosti UN) navodi se da Sirijci sami treba da se dogovore u vezi s ovim pitanjem. Mi o ovoj temi uopšte ne razgovaramo: kako se Sirijci dogovore, tako će i biti“, rekao je Čurkin.

Vitalij Čurkin - Sputnik Srbija
Čurkin: Borbu protiv DAEŠ–a treba dići na drugi nivo

Ruski diplomata je, takođe, rekao da Damask treba da prati savete Moskve u vezi sa rešavanjem situacije u Siriji.

Prema njegovim rečima, ruska avijacija u Siriji je omogućila sadašnje uspehe na putu rešavanja situacije u zemlji.

„Smatram da ne bi bilo pozitivnih diplomatskih koraka koje vidimo da naše Vazdušno-kosmičke snage nisu ušle u Siriju“, rekao je Čurkin.

„Najokoreliji opozicionari koje podržavaju zemlje poput Turske i Saudijske Arabije, prema mom mišljenju, u dubini duše su verovali da mogu da se domognu Damaska. To je bio jedan od razloga produžavanja sukoba. Sada, nadam se, i oni i njihovi pomagači shvataju da je neophodno političko rešavanje krize. Amerikanci su to već shvatili“, dodao je Čurkin. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala