RPC: Nema ujedinjenja Ruske pravoslavne i Rimokatoličke crkve

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril i papa Franja
Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril  i papa Franja - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Odeljenja za spoljne crkvene poslove RPC mitropolit Ilarion pozvao je pravoslavne vernike da ne misle da će patrijarh i papa ujediniti Rusku pravoslavnu crkvu i Rimokatoličku crkvu.
Ruski patriarh Kiril - Sputnik Srbija
Patrijarh Kiril: Po svaku cenu sprečiti rat (video)

„Pre svega, želeo bih da posavetujem da se pažljivo pročita deklaracija pape i patrijarha. Ona pokazuje koje su bile teme razgovora. Tamo nije bilo nikakvih pokušaja zbližavanja u dogmi ili uopšte bilo kakvih razgovora o bilo kojem dogmatskom ili bogoslovskom pitanju. I sada taj razgovor uopšte nije na dnevnom redu“, rekao je ruski mitropolit Ilarion.

On je objasnio da je sada reč ne o tome da se prevaziđe istorijski raskol među crkvama, već „kako da se nauči da se živi i radi u ovom svetu, ne kao suparnici, već kao braća kako bi se zaštitile one vrednosti koje su za nam zajedničke“.

Mitropolit je sa tim u vezi podsetio na reči kubanskog lidera Raula Kastra na sastanku sa patrijarhom Kirilom, kada mu je patrijarh govorio o predstojećem susretu sa rimskim papom.

„Predsednik Raul je podsetio na poslovicu da svaki, čak i najduži put, počinje sa prvim korakom“, rekao je mitropolit.

„Prvi korak je napravljen i sada se nadam da će na tom dugom putu vernici dve tradicije ići zajedno, ne pristajući pri tome ni na koje kompromise sa svojom savešću, ne pristajući na kompromise u dogmi, ali štiteći to što je zajedničko kod nas“, dodao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala