Naftni pakt: Dogovoreno zamrzavanje proizvodnje nafte

© AFP 2023 / MARK RALSTONNaftne pupme blizu
Naftne pupme blizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na kraju sastanka ministara energetike Rusije i zemalja OPEK-a doneta je odluka o stabilizaciji nivoa eksploatacije nafte na onom iz 11. januara, saopštio je ministar za naftu Saudijske Arabije Ali el Naimi.
Rafinerija nafte u Iranu - Sputnik Srbija
Da li će iranska nafta potopiti tržište?

Rusija, Saudijska Arabija i Venecuela spremne su da zamrznu proizvodnju nafte na nivou od januara, ako se druge zemlje-proizvođači nafte pridruže ovoj inicijativi, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak nakon sastanka u Kataru.

„Četiri zemlje — Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela — spremne su da zamrznu proizvodnju nafte na nivou januara, ako se drugi proizvođači pridruže ovoj inicijativi“, izjavio je Novak na kraju pregovora.

Proizvodnja će se stabilizovati na nivou od 11. januara, saopštio je kasnije ministar za naftu Saudijske Arabije Ali el Naimi. On je naveo da je Saudijska Arabija pristala na ovo rešenje.

​Član stručnog saveta Saveza ruskih proizvođača nafte i gasa Eljdar Kasajev kaže da je Saudijska Arabija ranije pristala da zamrzne proizvodnju nafte, OPEK bi ovakvu odluku doneo još 2014. godine.

Međutim, napominje da je „drugo pitanje hoće li dogovor o stabilizaciji biti stvarno implementiran“.

„Recimo, agencija Blubmerg je nedavno, pozivajući se na iranskog predstavnika,  javila da su se nakon ministarskog sastanka članice OPEK-a dogovorile da smanje kvote kako bi stabilizovale cene nafte, ali je kasnije generalni sekretar ove organizacije izjavio da će kvote ostati na istom nivou“, podsetio je on, dodajući da zato treba sačekati zajedničku odluku OPEK-a.

On ne smatra da bi dogovor o stabilizaciji proizvodnje nafte ozbiljno uticao na cenu crnog zlata.

Prema njegovim rečima, Iran će i dalje isporučivati Evropi maksimalne količine nafte, i to sa velikim popustom, a Rusija bi trebalo da bude maksimalno oprezna „jer poštene igre sigurno neće biti, a osmesi partnera u OPEK-u bi mogli da znače da oni blefiraju".

Kasajev misli da će cena barela ove godine i dalje biti u rasponu od 65 do 30 dolara i manje, a da ukoliko bi došlo do nekog vojnog sukoba na Bliskom istoku, pre svega Saudijske Arabije i Irana, to sigurno dovelo do rasta cena nafte.

Danas je u prestonici Katara održan sastanak ministra energetike Rusije Aleksandra Novaka sa predstavnicima zemalja OPEK-a.  

U januaru ove godine OPEK je izašao sa saopštenjem o verovatnom stvaranju alijanse Rusije i jednog broja zemalja-proizvođača nafte sa ciljem smanjenja proizvodnje, kako bi se zaustavio dalji pad cena nafte.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala