Havana iza kulisa: Sputnjik u avionu sa patrijarhom Kirilom

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSusret patrijarha Kirila i pape
Susret patrijarha Kirila i pape - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne bih rekla da je u pravoslavnoj delegaciji u avionu patrijarha Kirila bilo mnogo nervoze, ali ne bi se moglo reći ni da je bilo previše optimizma, rekla je dopisnica Sputnjika Jelena Milinčić, koja je na istorijski susret patrijarha sa papom u Havanu doputovala u delegaciji ruskog patrijarha.

Susret ruskog patrijarha i rimskog pape odigrao se na kubanskom aerodromu Hose Marti u Havani. Ruski patrijarh stigao je dan ranije, susreo se sa kubanskim liderom Raulom Kastrom i zajedno s njim dočekao papu.

Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril  i papa Franja - Sputnik Srbija
Patrijarh i papa pozvali svetske lidere da zaustave progon hrišćana (foto, video)

Dopisnica Sputnjika bila je među novinarima koji su pratili istorijski susret, i svoje utiske je podelila sa slušaocima našeg radija:

„U Havanu smo doputovali sa ruskim patrijarhom. Ne bih rekla da je u pravoslavnoj delegaciji u avionu patrijarha Kirila bilo mnogo nervoze, ali ne bi se moglo reći ni da je bilo previše optimizma, jer je ovo, kao što je poznato, prvi susret dva verska poglavara posle gotovo hiljadu godina. Niko zaista nije znao šta može da se očekuje.

Ipak, posle prvog rukovanja i, sad se već može reći — istorijska tri poljupca, situacija se sasvim izmenila. Bilo je jasno da će razgovor biti održan u dobroj i prijateljskoj atmosferi.

Papa je doleteo sa delegacijom u kojoj je bilo više od 70 novinara i odmah je otišao na razgovor sa patrijarhom. Mi smo bili u prilici da vidimo samo prve minute razgovora, tokom kojih su dva verska poglavara izrazila zadovoljstvo zbog susreta, a zatim smo čekali dva sata da se završe pregovori.

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPoseta patrijaraha Kirila Kubi
Poseta patrijaraha Kirila Kubi - Sputnik Srbija
Poseta patrijaraha Kirila Kubi

Posle toga pozvali su nas na potpisivanje deklaracije. Ponovo smo prisustvovali zagrljaju i poljupcima. Patrijarhov pres-sekretar reko nam je da je atmosfera na sastanku bila uzvišena, svečana i vrlo prijateljska, što su potom potvrdili i patrijarh i papa.

Papa je odatle leteo za Meksiko, a patrijarh nastavlja svoju turneju po Americi, pa je ovo bilo dosta zgodno mesto, koje odgovara i jednoj i drugoj strani, s obzirom na to da ruska strana nije želela da se susret dogodi u duboko podeljenoj Evropi. Prema rečima kubanskog lidera Raula Kastra, Kuba je idealno mesto za susret, jer ostrvo tako nastavlja da pomaže razvoju mira u svetu.

Petrijarh Moskovski i čitave Rusije Kiril - Sputnik Srbija
Patrijarh Kiril krenuo u Latinsku Ameriku na sastanak sa papom (video)

Iako veoma veliki broj Kubanaca ne pripada hrišćanskoj religiji, u Havani je vladalo veliko uzbuđenje. Organizacija je bila odlična, a na ulicama je bilo prisutno izuzetno jako obezbeđenje, agenti na svakom koraku. Treba reći da je to na ostrvu česta slika — za događaje kojima prisustvuje predsednik Raul Kastro.

Ruski patrijarh i rimski papa ’proveli su dva sata u bratskoj diskusiji s punom svešću o odgovornosti za svoje crkve, za svoje vernike, za budućnost hrišćanstva i za budućnost ljudske civilizacije. Bio je to veoma sadržajan razgovor koji nam je dao mogućnost da shvatimo i razumemo stavove onog drugog, a rezultati razgovora daju mi mogućnost da kažem da dve crkve mogu zajedno da rade, da štite hrišćane, da rade na tome da ne bude rata, da se svuda poštuje ljudski život…‘, izjavio je, između ostalog, ruski patrijarh posle istorijskog susreta.

Raul Kastro ispratio je papu stojeći na aerodromskoj pisti i mašući sve dok se avion nije izgubio u vazduhu.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala