Više hiljada demonstranata na ulicama Atine (video)

© REUTERS / Alkis KonstantinidisProtest poljoprivrednika, Grčka
Protest poljoprivrednika, Grčka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više hiljada demonstranata okupilo se danas u Atini u znak solidarnosti sa poljoprivrednicima koji su tokom poslednjih nedelja blokirali nekoliko desetina auto-puteva i graničnih prelaza, protestujući protiv reformi penzionog sistema.
Sukob policije i poljoprivrednika, Grčka - Sputnik Srbija
Nemiri u Atini: Sukob poljoprivrednika i policije (video, foto)

Više od polovine okupljenih su članovi levičarski nastrojenog sindikata Pame, koji nude podršku velikom broju poljoprivrednika koji su juče iz čitave Grčke stigli u Atinu kako bi protestovali protiv reformi.

Sinoć je oko 10.000 demonstranata, uključujući na hiljade poljoprivrednika, prošetalo centrom Atine hodajući iza kolone traktora.

Nešto ranije juče su se demonstranti sukobili sa policijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, kao i na auto-putu izvan Atine.
Na desetine poljoprivrednika, koji su obećali da će protestovati čitavog vikenda, provelo je proteklu noć na Sintagmi, gde su ispred parlamenta zapalili vatru.

Poljoprivrednici protestuju zbog novih mera štednje pošto levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa planira da podigne penzione doprinose i poreze kako bi se smanjio grčki budžetski deficit.

Grčka vlada se nada da će obezbediti treću rundu međunarodne pomoći prihvatajući dalje rezove i povećanja poreza koje traže međunarodni kreditori, a ako realizuju svoje planove o novim merama štednje, po 11. put će smanjiti penzije od 2010. godine.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala