Keri: U pregovorima mora učestvovati Asad (video)

© REUTERS / Michael DalderSergej Lavrov i Džon Keri
Sergej Lavrov i Džon Keri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nesuglasice po pitanju Sirije neophodno je iskoreniti u toku pregovora u kojima mora da učestvuje i sirijski predsednik Bašar el Asad, izjavio je američki državni sekretar Džon Keri nakon petočasovnog sastanka međunarodne grupe za Siriju u Minhenu.

Prema njegovim rečima, uspesi sirijske vojske neće obezbediti pobedu sirijskih vlasti, već je neophodno doći do mirnog rešenja konflikta i koncentrisati se na borbu protiv terorista.

Keri je na konferenciji za novinare potvrdio da Rusija i Iran nisu ometali proces prekida vatre u Siriji.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Specijalni izaslanik EU za Siriju Stafan de Mistura i sekretar SAD Džon Keri - Sputnik Srbija
Lavrov i Keri počeli „ozbiljne razgovore“ u Minhenu

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći o uspesima sirijske vojske u Alepu, istakao je da je neophodno napadati one koji su tu zemlju okupirali, kao i da odatle ne beže civili, već okupatori.

Takođe, Lavrov je naglasio da će priprema kopnene operacije u Siriji dodatno pogoršati već postojeći konflikt.

„SAD ne bi trebalo da se bave geopolitičkim igrama, već da se usredsrede na rešavanje problema koji su postali realna pretnja za egzistenciju čovečanstva“, istakao je on.

Obojica ministara saglasni su da je neophodno što pre obnoviti sirijske pregovore u Ženevi, kao i da je potrebno sprovesti sve tačke rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji.

Pored toga, na sastanku je dogovorena obustava nasilja u Siriji što bi trebalo da preraste u apsolutni prekid vatre u roku od nedelju dana.

Govoreći o humanitarnoj pomoći, specijalni izaslanik za Siriju Stafan de Mistura rekao je da je formirana operativna grupa koja će se fokusirati na sedam regiona u zemlji.

Prema rečima Lavrova, operativna grupa će se fokusirati i na teritoriju koju trenutno kontrolišu teroristi DAEŠ–a i Nusra fronta, ali i drugih terorističkih organizacija prisutnih u Siriji.

Keri je dodao da bi žrtve građanskog rata u Siriji već tokom ove nedelje trebalo da dobiju humanitarnu pomoć, a prvi na listi su oni koji su pretrpeli najveću patnju — Damask, Dejr el Zor i Madaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala