Srbija traži od Nigerije da sasluša Ndžemanzija o trgovini organima

© Youtube/screenshotŽuta kuća, Kosovo i Metohija
Žuta kuća, Kosovo i Metohija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije uputilo je nadležnim organima Savezne Republike Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa doktorom Filipom Ndžemanzijem, lekarom koji je izjavio da je Hašim Tači sa Rohasom Okoročom trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.
Transfuzija - Sputnik Srbija
Nigerija i Kosovo trguju ljudskim organima?

Tužilaštvo je danas, u skladu sa odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, preko Ministarstva pravde Republike Srbije, započelo postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventualna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.

Tužilaštvo je u ovom predmetu do sada saslušalo 160 svedoka. Na ovom predmetu intenzivna saradnja odvija se i sa Specijalnim istražnim timom Euleksa koji je, uz podršku institucija Republike Srbije, saslušao više od 200 svedoka na prostoru Srbije.

Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

U tekstu nigerijske novinske agencije „Naij“ o trgovini ljudskim organima, koji je objavljen pre nekoliko dana, indirektno se pominje bivši kosovski premijer Hašim Tači.

Agencija je objavila da je guverner nigerijske države Imo Ročas Okorča optužen da je trgovao organima i u tom poslu sarađivao sa kriminalcima iz Turske, Hrvatske i sa Kosova.

Optužbe je iznela Nigerijska medicinska asocijacija, koja je navela da prvi put u istoriji Vlada učestvuje u trgovini organima.

Predstavnik asocijacije Filip Ndžemanze rekao je da guverner države Imo koristi državne resurse kako bi održavao mrežu trgovine organima.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala