Gruško: NATO „pucao sebi u nogu“ zamrznuvši odnose sa Rusijom

© Sputnik / Sergej Subotin / Uđi u bazu fotografijaAleksandar Gruško
Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa je „pucala sebi u nogu“ zamrznuvši saradnju u okviru Saveta Rusija–NATO, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO–u Aleksandar Gruško.

„Rusija nije prekinula dijalog, odluke koje su donete su odluke NATO–a. I ne samo to, mislim da mnogi shvataju da je NATO, u suštini, ’pucao sebi u nogu‘ prekinuvši, praktički, saradnju u sferi zajedničkih interesa“, rekao je Gruško u intervjuu televizijskom kanalu Rusija 24. 

Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov - Sputnik Srbija
Rusija planira zajedničku sednicu s NATO-om

Prema njegovim rečima, u Alijansi sada „mnogi razmišljaju o tome da je neophodno pogledati u budućnost — krize koje se koriste kao razlog da se zamrznu odnosi sa Rusijom biće na kraju krajeva rešene i potrebno je misliti na budućnost“. 

Govoreći o onima koji se zalažu za potpuni prekid odnosa sa Rusijom, uključujući Savet Rusija–NATO, Gruško je rekao da je njihov cilj bio da se Rusija nađe u potpunoj izolaciji, ali da Moskvi ne nedostaju partneri. 

„Ako govorimo o perspektivama uspostavljanja dijaloga Rusija–NATO, nije reč samo o tome da NATO treba da menja politiku, zbog toga što je nemoguće voditi sadržajni dijalog, kada tvoju zemlju posmatraju kao pretnju bezbednosti, kao zemlju koju treba obuzdati. Neophodno je ponovo naći, od nule, one oblasti naših interesa, u kojima jednako osećamo pretnju, i sarađivati, nezavisno od drugih organizacija i formata“, rekao je Gruško. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala