Severna Koreja lansirala satelit u orbitu (video)

© REUTERS / KIM HONG-JILansiranje severnokorejske balističke rakete sa satelitom
Lansiranje severnokorejske balističke rakete sa satelitom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja uspešno je lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, što su susedi te zemlje i SAD oštro kritikovali kao pokušaj testiranja balističkih raketa, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je tim povodom sazvao hitan sastanak.

Strateška komanda SAD je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska Južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje severnokorejskog satelita nije uspeo.

Raketa prikazana na mitingu u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Severna Koreja spremna za lansiranje rakete dugog dometa

Zvanični Pjongjang je saopštio da je lansiranje satelita Kvangmjongsong 4, nazvanog po pokojnom lideru Kim Džong Ilu, bilo „apsolutno uspešno“ i da satelit prelazi putanju oko Zemlje na svakih 94 minuta.

Državna televizija Severne Koreje je objavila snimak na kojima se vide fotografije bele rakete kako poleće u svemir, kao i predsednika Kim Džong Una okruženog vojnim zvaničnicima u komandnom centru dok je u toku slavlje.

Severna Koreja je 2012. godine već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita. 

Ta država je prvobitno obavestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomerila unapred taj rok na period od 7. do 14. februara.

Savet bezbednosti UN, na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje, za danas je zakazao vanrednu sednicu povodom lansiranja severnokorejske rakete, najavile su diplomate.

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da će SAD sarađivati sa SB UN na uvođenju „značajnih mera“ kako bi Pjongjang bio pozvan na odgovornost zbog lansiranja rakete, što je nazvao flagrantnim kršenjem rezolucija UN o severnokorejskom korišćenju balističke tehnologije.

Mornarica, Japan - Sputnik Srbija
Japan šalje razarače za presretanje rakete Pjongjanga

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije takođe je osudilo lansiranje balističke rakete saopštivši da Pjongjang na taj način nije poslušao pozive međunarodne zajednice i još jedanput zanemario sve norme međunarodnog prava.

Japanski premijer Šinzo Abe je istakao da je lansiranje „potpuno neprihvatljivo“, posebno pošto je Severna Koreja prošlog meseca testirala hidrogensku bombu.

Zvanični Tokio je saopštio da je bio spreman da obori raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju, ali nije preuzeo takvu akciju.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je oštro osudio lansiranje rakete i pozvao Severnu Koreju da „obustavi svoje provokativne aktivnosti“.

Kina je izrazila žaljenje zbog lansiranja i pozvala sve strane da postupaju obazrivo i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli dodatno da intenziviraju tenzije na Korejskom poluostrvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala