Američki pukovnik: Rat u Vijetnamu je sitnica u poređenju sa Sirijom

© AP Photo / Alexander KotsSirijska vojska puca iz topa u Latakija provinciji, oko 12 km od granice sa Turskom u Siriji
Sirijska vojska puca iz topa u Latakija provinciji, oko 12 km od granice sa Turskom u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Građanski rat u Siriji je jedan od najsloženijih sukoba u poslednjih 50 godina, a za Sjedinjene Američke Države je daleko komplikovaniji nego rat u Vijetnamu, izjavio je u intervjuu za Si-En-En američki pukovnik Sedrik Lejton.

„Građanski rat u Siriji se po složenosti ne može porediti ni s jednim drugim sukobom u proteklih 50 godina. Vijetnam, prvi i drugi rat u Persijskom zalivu, prosto su sitnica u poređenju s onim što se u ovom trenutku dešava u Siriji“, rekao je Lejton. 

Sputnjik studio logo - Sputnik Srbija
„Sputnjik intervju“: Sve što niste znali o ratu u Siriji, Libiji i Jemenu

U Siriji je na proleće 2011. godine počeo oružani sukob. Prema podacima Ujedinjenih nacija, u borbama je poginulo više od 220.000 ljudi. Vladina armija bori se protiv raznih oružanih grupacija, među kojima su najaktivnije terorističke organizacije DAEŠ i Nusra front. 

Od 30. septembra prošle godine, na molbu predsednika Sirije Bašara el Asada, ruska avijacija je počela da izvodi vojnu kampanju koja se zasniva na preciznim napadima na objekte terorista u Siriji. 

Istovremeno, vazdušne napade u Siriji izvodi i koalicija predvođena SAD koja za to nema dozvolu sirijskih vlasti.

Predstavnici Rusije i koalicije razmenjuju informacije o poletanjima aviona radi izbegavanja incidenata u vazduhu, ali bliže koordinacije dejstava i dalje nema. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala