Da li smo spremni za bum veštačke inteligencije

© Foto : PixabayVeštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čovečanstvo je svedok rapidnog razvoja veštačke inteligencije poslednjih godina, naročito u automobilskoj industriji, proizvodnji mobilnih uređaja i računara.
Napredni modularni oružani robotizovani sistem prikazan na Zapadnoj vojnoj mornaričkoj izložbi u vojnoj bazi „Kamp Pendlton“. - Sputnik Srbija
Oružje sa veštačkom inteligencijom — ubojito, a jeftino

Gotovo svakodnevno se susrećemo sa informacijama o pojavi automobila koji sami upravljaju, mobilnih aparata koji su u stanju da prepoznaju govor vlasnika ili sajtova koji su uvek spremni da svojim korisnicima ponude upravo ono što im treba.

Tom Mikolov, naučnik i istraživač u Fejsbukovom timu za veštačku inteligenciju i bivši člana Guglovog tima mozgova, koji je otkrio sofisticirane algoritme neuronskih mreža, za Sputnjik govori o mogućim pretnjama, pogodnostima i budućnosti veštačke inteligencije.

„Stvara se utisak da će se odjednom pojaviti neki super pametni robot koji će imati Božje moći. To po meni i nema baš mnogo smisla“, kaže Mikolov.

„To vam je kao da ste 2014. godine rekli da ćemo za dve godine biti u stanju da letimo do zvezda — to se jednostavno nije dogodilo, niti je postojala verovatnoća da će se to dogoditi“, pojašnjava on.

Da li nam zaista treba fizičko prisustvo ako um može da se sačuva? A koliko smo blizu mogućnosti da se prenese naša svest na kompjuter? - Sputnik Srbija
Naučnici korak bliže „večnom životu“

Kako kaže, postoji određeni napredak u veštačkoj inteligenciji koji traje već neko vreme, ali i da će, pre nego što budemo dobili neki super računar, proći još nekoliko decenija.

Međutim, kako kaže Mikolov, nikad se ne zna. Prema njegovim rečima, veoma je teško predvideti bilo šta kada je reč o veštačkoj inteligenciji, s obzirom da još uvek dobro ne razumemo sam taj koncept, kao i da nije još uvek jasno koliko je ljudska inteligencija daleko od optimalne inteligencije.

„Mi smo ograničeni na mnogo načina, ali će proći još mnogo vremena pre nego što kompjuteri dostignu naš nivo, s obzirom da trenutno ne postoje algoritmi koji će biti u stanju da reprezentuju inteligenciju, niti osnovni koncepti koji su nam neophodni“, kaže stručnjak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala