Mlečni put je zombi koji je umro pre milijardu godina

© Flickr / Modes RodríguezMlečni put
Mlečni put - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnoge od galaksija poznatih u nauci su „mrtve“, odnosno, proces formiranja zvezda u njima odavno je završen.

Galaksija Mlečni put možda je odavno mrtva jer se već milijardu godina nalazi u tzv. zombi stanju, tvrdi astrofizičar Kevin Šavinski.

Prema naučnicima, galaksija se smatra „živom“ ako proizvodi gas, odnosno stvara nove zvezde.

Veruje se da su većinom spiralne galaksije, kao što je Mlečni put „žive“. Međutim, kada umiru, galaksije postaju eliptične obično zbog činjenice da je zaustavljena proizvodnja gasova i zvezda.

NASA obučava pilote za komercijalne svemirske letove - Sputnik Srbija
Epohalno otkriće — druga Zemlja

Ranije se smatralo da su galaksije koje sijaju plavom bojom su relativno „mlade“ i da proizvode gasove velikom brzinom, a da su crvene blizu kraja svog postojanja. Sa napretkom tehnologije, naučnici su primetili da su mnoge od crvenih galaksija u spiralnoj fazi, što znači da istovremeno imaju znakove „mladosti“ i „starosti“.

Da bi rešili ovaj raskorak, istraživači sa Federalnog instituta za tehnologiju u Cirihu su stvorili novu teoriju. Prema tom stanovištu, postoji i „srednje doba“ u kojoj galaksije imaju zelenu boju. Iako se u njima proces formiranja zvezda više ne sprovodi, još uvek se razvijaju pojedine zvezde.

Astrofizičar Šavinski tvrdi da je otkriveno da spiralne galaksije, kao što je i Mlečni put, takođe umiru, ali sporijim tempom.

„Naša galaksija je na samom pragu ulaska u zelenu fazu. Sasvim je moguće da je Mlečni put zombi koji je umro pre milijardu godina“, rekao je Šavinski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala