Kijev namerava da preimenuje gradove u Donbasu i na Krimu

© Sputnik / Evgenij BijatovGodišnjica referenduma na Krimu
Godišnjica referenduma na Krimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske vlasti nameravaju da preimenuju naselja na teritorijama Donbasa koje nisu pod kontrolom Kijeva, kao i na Krimu koji je ušao u sastav Rusije.

Direktor Instituta za nacionalno sećanje Vladimir Vjatrovič je u intervjuu ukrajinskom portalu „Gazeta“ rekao da će u oko 600 naselja, čije vlasti (većina su pod kontrolom ustanika) nisu obavile konsultacije o preimenovanju i nisu uputile ukrajinskom parlamentu svoje predloge, biti upućene opomene parlamentarnog komiteta.

Aleksandar Lukaševič - Sputnik Srbija
Kijev spreman za nasilno rešavanje sukoba u Donbasu

„Ako oni ovo budu ignorisali, do preimenovanja će svakako doći, ali po preporuci našeg instituta. Biće preimenovana i naselja koja ne kontroliše ukrajinska vlast na Krimu i na delu teritorije Donbasa. U vezi s poluostrvom, prioritet ima vraćanje istorijskih krimsko-tatarskih naziva. Naravno, Jalta će ostati Jalta, reč je o nazivima kao što su Kosmomolsko, Lenjino“, rekao je Vjatrovič.

On je dodao da je u okviru programa desovjetizacije u Ukrajini već uklonjeno više od 800 spomenika Vladimiru Iljiču Lenjinu, a planirana je demontaža još oko 700.

Zakon „o osudi komunističkog i nacističkog režima“ koji je stupio na snagu u Ukrajini u maju 2015. godine podrazumeva, pre svega, preimenovanje gradova i ulica koji nose nazive u čast sovjetskih državnih delatnika. 

Ukrajinski Institut za nacionalno sećanje sastavio je specijalni spisak od 520 istorijskih ličnosti čija će imena nestati iz naziva gradova i ulica. 

Prema informacijama Instituta, više od 943 naselja treba da bude preimenovano do kraja novembra ove godine. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala