Obama i Si Đinping pozvaju svet da odgovori Severnoj Koreji

© AFP 2023 / Andy WongAmerički predsednik Barak Obama i kineski predsednik Ksi Đinping u Pekingu 12. novembra 2014.
Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Ksi Đinping u Pekingu 12. novembra 2014. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama i predsednik Kine Si Đinping pozvali su svetsku zajednicu da odgovori na provokacije Severne Koreje, uključujući planirano testiranje balističke rakete, saopštila je Bela kuća.
Raketa prikazana na mitingu u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Severna Koreja spremna za lansiranje rakete dugog dometa

„Lideri su istakli da neće pristati da Severnu Koreju proglase državom s nuklearnim oružjem. Oni su se (u telefonskom razgovoru) složili u oceni da je planirano testiranje balističke rakete u Severnoj Koreji protivno brojnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i da je reč o novoj provokaciji i pokušaju destabilizacije“, navedeno je u saopštenju. 

„Lideri su naglasili da je važno da međunarodna zajednica pruži čvrst i jedinstven odgovor na provokacije Severne Koreje, uključujući i rezolucije Saveta bezbednosti UN“, navela je Bela kuća. 

Lideri SAD i Kine potvrdili su, takođe, da se zalažu za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Severna Koreja je 6. januara izvela nuklearno testiranje, saopštivši da je reč o hidrogenskoj bombi. Stručnjaci nisu došli do jednoglasnog zaključka da je reč o hidrogenskoj bombi, ali su potvrdili da je izvršena nuklearna proba.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala