U Blajburg idu oni koji žale Pavelića

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski sabor ponovno će biti pokrovitelj obeležavanja „Blajburške tragedije“, odlučilo je danas saborsko Predsedništvo, a protiv je bila predstavnica najuticajnije opozicione stranke SDP Milanka Opačić koja je, kao potpredsednica parlamenta, rekla da se ta manifestacija svaki put pretvori u veličanje ustaštva.
Hrvatska zastava - Sputnik Srbija
Evropski mediji: Hrvatski ministar kulture veliča fašiste

Pre odlučivanja u Saboru o ovom pitanju, bivši premijer i lider SDP-a Zoran Milanović je rekao da je pravo parlamentarne većine da pokriva i bude pokrovitelj čega god želi, ali da je vlada na čijem je on čelu bio to ukinula jer Blajburg je, što uvek naglašava, „žalovanje za propašću NDH“.

Tezno je međutim, kaže Milanović, nešto drugo.

„Na Teznom sam išao nekoliko puta odati počast žrtvama, ljudima koji su ubijeni bez suđenja. Nebitno, nisu trebali biti ubijeni ni sa suđenjem, ali su ubijeni i bačeni u rovove. Ali to je Tezno, onaj ko žali za ljudima, ide u Tezno i na neka druga mesta, a onaj kome je žao Maksa Luburića i Ante Pavelića ide u Blajburg“, rekao je Milanović.

„To je tako jasno, dakle to je grupa kriminalaca koja je na kamionima došla 1941. i istorijski izblamirala hrvatski narod. To nisu moji ljudi“, rekao je Milanović, preneo je hrvatski portal „Indeks“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala