Suverenitet nije zid iza kojeg vlasti mogu kršiti ljudska prava

© AP Photo / Martin MejiaGeneralni sekretar UN Ban Ki Mun
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun - Sputnik Srbija
Pratite nas
Suverenitet jedne zemlje ne sme da služi kao zid iza kojeg se mogu zanemarivati prava građana, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i upozorio da se svet susreo sa globalnim problemom zaštite ljudskih prava, te da se ne smeju dopustiti slučajevi kao što su Kambodža, Ruanda i Srebrenica.

„Veoma često se događa da se napori svetske zajednice prilikom zaštite ljudskih prava u pojedinim zemljama tumače kao mešanje u unutrašnja politička pitanja i time narušava član 2.7 Povelje UN. Međutim, nikada se nije podrazumevalo ni da suverenitet služi kao barijera iza kojeg vlasti određene zemlje imaju pravo da se loše odnose prema svojim građanima“, rekao je on.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun - Sputnik Srbija
Ban Ki Mun se priključuje sirijskim pregovorima

„Kršenje ljudskih prava je osnovni razlog zbog kojeg ljudi napuštaju svoju zemlju i upravo to dovodi do nestabilnosti. Takvi potezi utiču na pad autoriteta vlasti u očima naroda i time se gubi nacionalni suverenitet“, istakao je Ban.

Prema njegovim rečima, same države su dužne da snose najveću odgovornost za zaštitu naroda od genocida i drugih situacija kada je reč o kršenju ljudskih prava. 

„Pojedine zemlje su se pobunile protiv takvog principa i vide to kao dozvolu za vojnu intervenciju“, dodao je on.

Ocenivši suverenitet kao kamen-temeljac za mir, Ban Ki Mun je naglasio da vojna intervencija mora da se uzima u obzir isključivo kao krajnja mera, a u većini slučajeva neophodna je pre svega preuranjena intervencija koja će pomoći određenim zemljama da osiguraju mogućnost suprotstavljanja predznacima nasilja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala