Turska pokušava da sakrije svoje aktivnosti na granici sa Sirijom

© AFP 2023 / ARIS MESSINISTurski tenkovi
Turski tenkovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Moskvi smatraju da su optužbe Ankare da je Rusija narušila turski vazdušni prostor samo razlog za povećanje vojne aktivnosti na granici sa Sirijom.
Turska zastava - Sputnik Srbija
Ankara ima šta da krije

Odbijanje Turske da dozvoli ruske posmatračke letove je pokušaj da se sakrije nezakonita vojna delatnost na granici sa Sirijom, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general–major Igor Konašenkov.

„Takvi koraci zemlje koja je članica NATO–a daleko su od toga da pomažu jačanju poverenja i bezbednosti u Evropi. Ocenjujemo te turske aktivnosti kao opasan presedan i kao pokušaj da se sakrije vojna delatnost na granici sa Sirijom“, rekao je Konašenkov novinarima.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Rusije će reagovati na tursko kršenje odredbi Sporazuma o otvorenom nebu.

Kako je naglasio Konašenkov, Rusija je prema ranijim dogovorima od Turske dobila preliminarnu saglasnost da izvrši let u periodu od 1. do 5. februara. Nakon toga, grupa ruskih posmatrača stigla je na turski aerodrom Eskišehir i uručila trasu posmatračkog leta kao što je predviđeno sporazumom sa predstavnicima Turske.

„Ipak, predstavnici Ministarstva odbrane Turske nisu dozvolili izvođenje leta u rejonima uz granicu sa Sirijom, kao i iznad aerodroma gde se nalazi avijacija NATO–a, i to bez bilo kakvog razumljivog objašnjenja“, dodao je general–major Konašenkov.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala