Srbija neće biti parking za izbeglice

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće biti parking za migrante, da neće i nije u mogućnosti da udomi stotine hiljada tih ljudi, ali je spremna da učestvuje u sistemu kvota, iako nema tu obavezu poput članica EU.

Komentarišući nezvanične informacije da će na predstojećoj konferenciji u Londonu deo novca biti namenjen Srbiji kako bi se jedan broj migranata ovde zadržao, on je rekao da „te novce mi nismo videli, da su to mnogo veliki novci za našu zemlju, i da bi, kad bi nam neko davao tolike milione evra, to značilo da će stotine hiljada migranata ostati u Srbiji“.

Dečje cipele - Sputnik Srbija
Deca o kojoj se ništa ne zna

„To nije moguće. Srbija nije parking i ne može to da bude“, poručio je Vučić.

On je istakao da je Srbija spremna da udomi neki broj izbeglica i da učestvuje u sistemu kvota, iako nije članica EU i to joj nije obaveza.

„Mi smo tu pošteniji od mnogih zemalja-članica koje su uzimale pare od Nemaca i EU kada su im bile potrebne, a sada ne učestvuju u ovom problemu na pravi način. Nama pare nisu potrebne, možemo jedan broj ljudi da udomimo, ali stotine hiljada ljudi — to Srbija ne može da izdrži“, rekao je Vučić.

On je ponovio da Srbiji novac nije potreban, da je troškove koji su u vezi sa migrantima pokrivala iz svog budžeta, i zahvalio se i UNHCR-u i EU.

U Nirnbergu otvoreno prvo prihvatilište za LGBT izbeglice - Sputnik Srbija
Nemačka otvorila prvo prihvatilište za gej izbeglice

Vučić je naveo da smo dosad samo slušali protiv čega su svi, a Nemačka država se trudila da nađe rešenje, dok je najveći deo drugih zemalja gledao da zaštiti sebe i svoje pojedinačne interese, a ne interese Evropske unije.

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman ukazao je na to da je konferencija u Londonu u sklopu zajedničkih aktivnosti na suočavanju sa izbegličkom krizom i da je, zajedno sa razgovorima o Siriji, ali i razgovorima EU sa Turskom, deo napora za pronalaženje rešenja.

Ditman je pohvalio odličnu saradnju sa Srbijom u suočavanju sa izbegličkom krizom, i rekao da je Beograd uključen u tu saradnju.

Takođe je kazao da se Evropa trudi da ovaj problem reši koordinirano.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala