Da li smo spremni za promenu sistema? (audio)

Da li smo spremni za promenu sistema?
Pratite nas
Srpskoj politici je potrebna smena generacija. Jovo Bakić, sociolog i politički analitičar, i Boško Obradović, osnivač i predsednik Srpskog pokreta Dveri, predstavnici novih političkih snaga, govore za „Sputnjik intervju“ o tome zašto je politički sistem „rak-rana društva Srbije“ i zašto su oni za suštinske promene.

„Kod nas vlada stranačko-parazitski sistem koji je 25 godina na sceni, izlizan i prevaziđen idejno-politički spektar“, kaže Obradović. S druge strane, Bakić kaže da se ovde radi o stranačkim plemenima, a da treba da se radi o samosvesnim ljudima koji se udružuju na osnovu istih ideja.

Levica kao antisistemska snaga je neujedinjena i slaba, smatra sociolog, dok je desnica u zamahu. Da li je ipak levica pravi izazov sistemu?

U Srbiji, kao i u EU, jača bunt protiv vladajuće oligarhije. Ekonomski izbori su produbili nejednakosti i frustracije. Srbija sledi reforme koje se svode na stezanje kaiša kako bi se ograničio javni dug. Na udaru su socijalna politika i javni servis. Slično je u velikom broju evropskih zemalja. U kakvoj su vezi novi pokreti u Srbiji sa evropskim kretanjima?

Sagovornici Sputnjika smatraju da su u pitanju različite ideološke pozicije, ali da se stavovi nove levice i nove desnice često približavaju kada je reč o ekonomskoj politici, kritici evropskih institucija, antiimperijalizmu, antiliberalizmu, odnosu prema NATO-u.

Da li je moguć zajednički front antisistemskih snaga različitih ideoloških orijentacija? Na ovo i druga pitanja odgovaraju gosti „Sputnjik intervjua“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala