Turska zabranom posmatračkih letova očekuje podršku NATO-a i SAD

© Foto : Tanjug/SAVA RADOVANOVICAleksej Puškov
Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zabranom posmatračkih letova Turska se nada podršci SAD i NATO-a, smatra šef komiteta za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Aleksej Puškov.

„Kršenjem Sporazuma o otvorenom nebu Turska se nada podršci SAD i NATO-a. Tursku su štitili i zbog nelegalne trgovine naftom sa DAEŠ-om – zaštitiće je i zbog ovoga“, napisao je ruski poslanik na svom nalogu na Tviteru.

Turski vojnici gledaju u zastavu - Sputnik Srbija
Turska zabranila Rusiji posmatračke letove

I šef međunarodnog komiteta ruskog Saveta federacije Konstantin Kosačov je ocenio da je Turska zabranom posmatračkih letova prekršila svoje međunarodne obaveze.

On je podsetio da je Turska jedna od potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu i shodno tom dokumentu dužna je da omogući sve posmatračke letove kako bi se utvrdila vojna delatnost u toj zemlji.

„S obzirom da je odluka o zabrani usledila u poslednji momenat, nema sumnje da je u pitanju politički motivisana i odražava odnos turskih vlasti prema Rusiji. Ova situacija ne ide u korist izlasku iz krize u tursko-ruskim odnosima“, upozorio je Kosačov.

Od 1. do 5. februara planirani su posmatrački letovi ruske avijacije preko teritorije Turske. Nakon što je ruska delegacija doputovala u Tursku, vojska te zemlje zabranila je letove pozivajući se na odluku Ministarstva inostranih poslova Turske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala