Nova populacija lavova pronađena u Etiopiji

Pratite nas
Uprkos upozorenjima da je lavlja vrsta pred istrebljenjem i da joj se bliži sudnji dan, britanski istraživački tim je uspeo da pronađe prethodno nepoznatu populaciju lavova u ruralnoj Etiopiji. Ovo otkriće, koje su stručnjaci okarakterisali za Sputnjik kao „izuzetno“, verovatno je poslednje te vrste.
Kad životinje spavaju - Sputnik Srbija
Laku noć svima! Najčudniji načini spavanja među životinjama

Tokom ekspedicije u Nacionalnom parku Alataš u severozapadnoj Etiopiji, istraživači sa Univerziteta u Oksfordu naišli su na zdrav čopor lavova koji živi u parku, daleko od zone koja je poznato stanište ovih divljih mačaka.

Nakon što je čuo nekoliko nepotvrđenih glasina o postojanju lavova u toj oblasti, istraživački tim je krenuo u potragu, ohrabren otiscima šapa koje su bile primećene u ovoj regiji.

„Retko otkriće, verovatno poslednje“, kažu u timu.

Vođa ekspedicije, Hans Bauer rekao je iz Etiopije za Sputnjik da je ovo otkriće bilo veliko iznenađenje za tim.

„Bio sam veoma skeptičan — smatrao sam da je svaka jedinka do sada otkrivena i nisam verovao nepotvrđenim glasinama.“

Oksfordski tim je procenio da novootkrivena vrsta ima negde između 100 i 200 lavova u Alatašu i u Nacionalnom parku Dinder, u susednom Sudanu.

Uprkos optimizmu u vezi otkrića, gospodin Bauer je istakao da ne veruje da će se u budućnosti naći i druge skrivene populacije lavova.

„Bojim se da je ovo veoma retka prilika, verovatno poslednja. Bio bih iznenađen kada bi se bilo gde pojavilo drugo nedokumentovano stanište lavova. Tokom prošle godine u Gabonu je uočena samo jedna nova jedinka, što uvek može da se desi. Ali u odnosu na to ovo otkriće je zaista izuzetno“, rekao je Bauer za Sputnjik.

Međutim, kako kaže, jedna nova mala populacija ne menja činjenicu da broj lavova drastično opada širom Afrike, što je veoma zabrinjavajuće, ali bi ovo otkriće svakako trebalo proslaviti bar jedan dan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala