Izbori u SAD: Novčić odlučio pobednika u Ajovi

© REUTERS / Adrees LatifBil i Hilari Klinton se grle dok je pored njih ćerka Čelsi u Ajovi
Bil i Hilari Klinton se grle dok je pored njih ćerka Čelsi u Ajovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mladi koji su se zasitili dinastija glasaju za partije koje su protiv sistema.

Početak izborne trke za pretendenta na izborima za američkog predsednika iz redova demokrata i republikanaca u saveznoj državi Ajovi doneo je iznenađenje.

Burger - Sputnik Srbija
„Zombi burger“ inspirisan Trampom

Na strani demokrata Hilari Klinton i Berni Sanders su bili rame uz rame, sa gotovo istovetnom podrškom — 49 odsto sa jedne i druge strane — iako su ankete davale bivšoj državnoj sekretarki sigurnu prednost. Za dlaku je pobedu odnela Klintonova, koja je za govornicom ispustila uzdah olakšanja. Neverovatan podatak je da je u nekim slučajevima, zbog izjednačenosti, odlučilo bacanje novčića — pismo, glava — što američki zakon dozvoljava.

Na strani republikanaca takođe iznenađenje. Donalda Trampa, koji je u anketama najavljivan kao pobednik, prestigao je ultrakonzervativac Ted Kruz, senator iz Teksasa.

Ovo govori da Amerikanci žele promene i da zato daju šansu novim licima. O tome govori i velika izlaznost, kao i velika mobilizacija mlađih glasača.

Mladi glasaju za sedamdesetčetvorogodišnjeg Sandersa, koji vodi, za američke prilike, izuzetno levu politiku. Poput evropskih socijaldemokrata, zalaže se za socijalnu državu blagostanja. Za njega je veliki deo mladih glasača, u zemlji u kojoj su se socijalne nejednakosti produbile za vreme demokrate Baraka Obame. Sanders je gotovo do juče važio za marginalca, pa se može govoriti o pravom fenomenu.

Šta ako novi predsednik SAD postane socijalista Berni Sanders, a na mesto britanskog premijera dođe Džeremi Korbin, kome nisu strane komunističke ideje? - Sputnik Srbija
Berni Sanders: Treba da izvedemo „političku revoluciju“ u SAD

Ali mladi su i uz Trampa, što govori da se okreću političarima koji su protiv sistema.

Iako je najozbiljniji kandidat demokrata Hilari Klinton, koja se na pozornici pojavljuje sa svojim mužem, ostarelim Bilom Klintonom, ona ne privlači simpatije ni entuzijazam. Sve manje joj se veruje, na nju se gleda kao na kandidata elite, a u SAD je sve više nezadovoljnih elitom.

Klintonovi su prve izbore dobili 1992. godine, pre 23 godine, deluju kao da ih je pregazilo vreme, ali imaju moćne sponzore, a novac je jedan od ključnih poluga američke predsedničke kampanje. Svaka sledeća je najskuplja. Procene su da će za ovogodišnje izbore svaka stranka potrošiti oko milijardu dolara. Hilari je upravo dobila 6 miliona dolara od Džordža Soroša, berzanskog spekulanta koji je dobro poznat srpskoj javnosti, dok je Sanders dobio mnogo donacija od domaćinstava i nepoznatih simpatizera.

Hilari Klinton i Džeb Buš - Sputnik Srbija
Izbori u SAD: „Dinastija“ protiv „Dalasa“

Senator iz države Vermont poziva na političku revoluciju, ali je pitanje da li su Amerikanci za nju spremni. Sredovečni i stariji koji glasaju dva-tri puta više nego mladi, odlučili su se u ovoj fazi za Hilari Klinton i Teda Kruza, američkog jastreba i ultrakonzervativca. Kruz predstavlja versku desnicu, protiv je kontrole oružja, protiv poreza, protiv kompromisa u Senatu.

O tome da su se Amerikanci zasitili dinastija pokazuje i neuspeh Džeba Buša, sina i brata bivših predsednika iz redova republikanaca, iako za njega novac nije problem.

Šta ova tendencija govori o Obaminom nasleđu? Obama je hteo da promeni Ameriku, sebe je video kao neku vrstu Regana na levici, reformatora, novog Kenedija. Želeo je da ponudi novi „američki san“, ali većinu obećanja nije ispunio. Nije zaustavio ratove, nije ukinuo smrtnu kaznu, koju u svetu sprovode samo diktature, nije zatvorio Gvantanamo. Iako je izgurao socijalni program, društvene nejednakosti su se produbile. Ostao je samo simbol — prvi crnac u Beloj kući.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala