Evropol: U Evropi nestalo najmanje 10.000 dece izbeglica

© AP Photo / Borče PopovskiIzbeglice na granici Makedonije i Grčke
Izbeglice na granici Makedonije i Grčke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje 10.000 izbegle dece, koja nisu bila u pratnji roditelja, nestalo je nakon što je stiglo u Evropu, saopštila je danas evropska policijska agencija Evropol.

Strahuje se da su mnogi od njih pali u ruke organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu ljudima, preneo je britanski „Gardijan“.

Europol - Sputnik Srbija
Evropol upozorava: Balkan crna rupa između Evrope i Bliskog istoka

Šef Evropola Brajan Donald je za „Obzerver“ rekao da su na hiljade ranjivih maloletnih izbeglice nestale nakon što su ih registrovale državne vlasti.

Samo u Italiji je nestalo 5.000 dece, dok se u Švedskoj kao nestalo vodi 1.000 dece, istakao je Donald i upozorio da je sofisticirana sveevropska „kriminalna infrastruktura“ sada usmerila pažnju na izbeglice.

„Nije preterano reći da u ovom trenutku tragamo za više od 10.000 dece. Neće svi oni biti iskorišćeni za kriminal, neki su možda samo predati članovima svojih porodica. Ali mi ne znamo gde su oni, šta rade i sa kime su“, istakao je šef Evropola.

Prema procenama humanitarne organizacije „Save the children“, u Evropsku uniju je prošle godine ušlo 26.000 dece bez pratnje roditelja.

Evropol, koji ima više od 900 obaveštajnih analitičara i policijskih službenika, veruje da su maloletnici činili 27 odsto od oko milion izbeglica, koliko ih je tokom 2015. stiglo u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala